Kiinteät parfyymit

En ole erityisemmin hajusteiden ystävä, sillä voimakkaat tuoksut aiheuttavat migreeniä. Kiinteät parfyymit ovat nopeita ja helppoja valmistaa, eikä tuoksu ole yhtä pitkäkestoinen, kuin perinteisillä parfyymeillä.

Valitse mahdollisimman hajuton kasviöljy. Sopivia kasviöljyjä ovat mm. auringonkukkaöljy, manteliöljy ja viinirypäleöljy. Mikäli haluat tehdä vegaanisen version, korvaa mehiläisvaha jollakin kasvi- tai marjavahalla. Mehiläisvahan tilalla voidaan käyttää esimerkiksi kandelilla-, karnauba-, riisi-, tai suomyrttivahaa (eng.myrica wax). Verkkokauppa Skinchakrasta löytyy monta erilaista vegaanista vahaa, mikäli et halua käyttää mehiläisvahaa. Ota huomioon jokaisen vahan ominaisuudet ja pitoisuudet, sillä et voi korvata suoraan mehiläisvahaa reseptissä olevalla prosenttimäärällä. Esimerkiksi karnaubavaha sekä kandelillavaha ovat koostumukseltaa ihan erilaisia, kuin mehiläisvaha. Ne ovat paljon kovempia vahoja, eikä niitä tarvitse käyttää yhtä paljon, kuin mehiläisvahaa.

Resepti;

30 % mehiläisvahaa
60 % valitsemasi öljy (auringonkukka, manteli, viinirypäle)
10 % hajuste (eteeriset öljyt)

Erilaisilla eteeristen öljyjen sekoituksilla saadaan aikaiseksi ihania tuoksuyhdisteitä. Kannattaa muistaa kuitenkin, että osa öljyistä on uv-sensitiiviä, eli reagoivat iholla auringon uv-säteisiin. Tälläisiä öljyjä ovat mm. bergamot, väinönputki, sitruuna, greippi, lime, petitgrain ja kirpeä appelsiini. Myös fenkoli, anis ja kumina saattavat olla UV-valosensitiiviä.

Jokaisella on myös oma mieltymyksensä tuoksuihin, joten en voi suoraan sanoa, mikä yhdistelmä tuoksuu parhaimmalle. Laitan alle muutamat eteeristen öljyjen sekoituksia, jotka ovat itselleni loistavia yhdistelmiä ja joiden tuoksusta pidän.

Rakkausroihu-tuoksuyhdistelmä
10 tippaa salvia
6 tippaa vetiver
15 tippaa bergamot
17 tippaa ylang ylang

Eksoottinen-tuoksuyhdistelmä
8 tippaa myrtle
17 tippaa laventeli
15 tippaa neroli

Perusreseptiä voit muunnella muuttamalla vahojen ja öljyjen suhdetta. Mikäli kiinteä parfyymi on koostumukseltaan liian kovaa, vähennä vahaa ja lisää öljyä. Jos haluat tuoksua enemmän, vähennä öljyn ja vahan määrää hiukan ja lisää tuoksun määrää. Mikäli koostumus on liian pehmeää, lisää vahaa ja vähennä öljyä.

Tuoksusekoituksia kannattaa tehdä etukäteen, sillä tuoksut "elävät" ja muuttuvat ajan kanssa. Yksi tapa tehdä tuoksusekoituksia on ottaa 10-15 ml manteliöljyä ja lisätä siihen 1-2-3 -menetelmällä eteerisiä öljyjä. Kaikki aineet samaan pieneen pulloon ja sekoitus muutamia kertoja viikossa. Tuoksu kypsyy ajan kanssa, joten ensimmäisen kerran tuoksua kannattaa haistella n. kahden viikon kuluttua ja seuraavan kerran vasta kuukauden päästä. 1-2-3 -menetelmällä tarkoitan, että pohjatuoksua laitetaan yksi tippa, keskituoksua kaksi tippaa ja ylintätuoksua 3 tippaa. Eteerisisten öljyjen luokittelusta lisää täällä.



Kommentit