Eteeristen öljyjen käyttö osa 1.

Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää kosmetiikassa lähes missä tahansa. Muutamia nyrkkisääntöjä löytyy näidenkin käytöstä. Eteerisiä öljyjä ei pitäisi koskaan laittaa suoraan iholle, vaan se tulee laimentaa öljyllä. Eteeriset öljyt liukenevat huonosti tai eivät ollenkaan veteen mutta niitä voidaan silti käyttää vesipitoisissa tuotteissa myös ilman solubilisointiainetta (liuotinaine), tällöin tuotetta tulee ravistaa voimakkaasti ennen käyttöä.

Eteeriset öljyt lisätään voiteisiin, hoitoaineisiin ja sampoisiin vasta loppufaasissa. Salvoissa ja kiinteissä tuotteissa öljy lisätään myös vasta loppuvaiheessa mutta lämmön on oltava sen verran korkea, ettei salva tai kiinteä tuote jähmety niin, ettei eteerisiä öljyjä voida sekoittaa joukkoon. Kiinteällä tuotteella tarkoitan mm. voidepaloja.

Eteerisiä öljyjä voidaan luokitella eri tavoilla. Yksi luokittelu on tuoksunuotit. Siinä määritellään öljyt eri asteikolle, joita ovat ylänuotti, keskinuotti ja alanuotti.Ylänuotit ovat niitä tuoksuja, jotka ensimmäisenä haistamme ja jotka häviävät myös ensimmäisenä. Keskinuotit ovat siinä välissä, jotka usein tunnistamme tuoksuseoksista seuraavana. Keskinuotit usein myös peittävän alanuottien tuoksua, joka saattaa olla pistävä tai epämiellyttävä. Alanuottien tuoksut "elävät" ja muuntuvat ajan kanssa, joten voi olla, että alanuotit huomataan vasta aikaisintaan puolen tunnin päästä.

Ylänuottituoksut ovat usein raikkaita ja kevyitä, keskinuottituoksut pehmeitä ja lämpöisiä, alanuottituoksut voimakkaita, ehkä pistävän tuoksuisia ja "raskaita".

Nuottien lisäksi eteerisiä öljyjä voidaan luokitella latva-, sydän-, ja juurituoksuina. Näissäkin luokitteluissa edetään samalla kaavalla, kuin nuottituoksuissakin, eli ensimmäisenä tuoksuna esille tulee latvatuoksu, seuraavana sydäntuoksu ja viimeisenä juurituoksut. Osa eteerisistä öljyistä voidaan luokitella kahteen eri luokkaan, esimerkiksi keski- ja alaluokkaan.




Eteeriset öljyt voidaan luokitella myös tuoksunsa perusteella kuuteen eri ryhmään, joita ovat:

* metsäiset tuoksut
* mausteiset tuoksut
* yrttiset tuoksut
* sitrus tuoksut
* kukka tuoksut
* pihkamaiset tuoksut


Alapuolella on "tuoksuympyrä", joka kertoo mitkä tuoksut sopivat yhdisteltäviksi:


Tässä tuoksuympyrässä yhdistetään tuoksut vieressä olevaan lohkoon, eli kukkatuoksut sopivat sekoitettavaksi yhdessä sitrustuoksujen tai pihkaimaisten tuoksujen kanssa.  Tuoksusekoituksissa voidaan käyttää myös yksittäisiä lohkoja, eli kaikki kukkatuoksut soveltuvat sekoitettavaksi keskenään jne. 

Yksi tapa tehdä eteeristen öljyjen sekoituksia on seuraava;
Valitse base-osasta (alanuotti tai pohjatuoksu) yksi eteerinen öljy, middle-osasta (keskinuotti) yksi eteerinen öljy ja top-osasta (ylänuotti) yksi eteerinen öljy. Sekoita valitsemasi öljyt seuraavasti; yksi tippa base-osan öljyä, 2 tippaa middle-osan öljyä ja 3 tippaa top-osan öljyistä. Valitse kasviöljy, jossa on heikko tai olematon tuoksu, tähän soveltuvat oivallisesti mm.auringonkukkaöljy, rypsiöljy ja manteliöljy. Ota kasviöljyä 15-30 ml ja sekoita eteeriset öljyt kasviöljyyn. Öljysekoitusta tulee ravistella joka päivä. Voi mennä jopa viikko tai kaksi, kun tuoksut sekoittuvat ja antavat oikeanlaista tuoksua. Tuoksujen täytyy siis "kehittyä" ajan kanssa, joten älä tyrmää tuoksusekoitusta heti sekoituksen jälkeen, jos se ei ole heti mieluinen. 

UV-valosensitiiviset eteeriset öljyt, joita ei kannata käyttää iholla, jotka altistuvat auringonsäteilylle ovat; bergamot, väinönputki, sitruuna, greippi, lime, petitgrain ja kirpeä appelsiini. Myös fenkoli, anis ja kumina saattavat olla UV-valosensitiiviä.

Eteerisiä öljyjä voidaan luokitella hyvin monella eri tavalla, riippuen käyttötarkoituksesta. Esimerkiksi aknen hoitoon soveltuvat eteeriset öljyt voidaan luokitella tulehdusta ehkäiseviin, mikrobeja hillitseviin, mikrobeja tappaviin ja tulehdusta hoitaviin.
Lisäksi eteerisiä öljyjä voidaan luokitella tieteellisen nimen ja heimon mukaan.





Tässä ei ole kuin pintaraapaisu eteerisistä öljyistä, niiden ominaisuuksista ja käytöstä. Esimerkiksi jotkin eteeriset öljyt luokitellaan sekä latva, että sydäntuoksuihin, osa taas kuuluu sekä keski, että pohjanuotteihin. Jos pureutuisin täydellisesti eteeristen öljyjen maailmaan, menisi blogin kirjoittamiseen muutama vuosi. :D

Seuraavassa eö-osassa käydään läpi eteeristen öljyjen kemiallista koostumusta sekä tarkastellaan lähemmin eö:n tuottamista, tuoksuyhdistelmiä ja kirjoja, jotka olen havainnut hyväksi eteeristen öljyjen opiskelussa.


Kommentit