Mustikka puhdistusgeeli

 


Tämä puhdistusgeeli on todella helppo valmistaa ja ja pienillä muutoksilla saadaan aikaan monta erilaista versiota. Käytin tässä geelissä ksantaanikumia mutta suosittelen kokeilemaan myös solakumia. Pelkällä acasiakumilla geeli jää "laihaksi", eli koostumus on aika liru. Tämä geeli ei sisällä lainkaan hajusteita mutta käyttämällä veden tilalla hydrosoleja, saadaan tuotteelle tuoksua.

Geelin hento väri syntyy mustikkauutteesta. Kuivattuja mustikoita uutetaan glyseriiniin tai propanedioliin. Näistä uutoksista on tulossa oma postauksensa.

Geeli soveltuu parhaiten normaalille ja rasvaiselle iholle. Kuiva iho kaipaa hellävaraisempaa puhdistusta. Reseptissä glyseriinin määrä on 3 % mutta tätä voidaan nostaa tarpeen mukaan myös 5 prosenttiin.

Puhdistavina tensideinä tässä geelissä toimii sodium lauroyl sarcosinate sekä caprylyl/caprylyl glukoside. Mikäli sinulta ei näitä löydy, voit korvata ne decyl glucosidella tai coco-glucosidilla. Muista tarkistaa lopullisen tuotteen pH, sillä glukosidit saattavat olla todella emäksisiä.

Tuotteen pH riippuu hyvin pitkältä käyttämästäsi säilöntäaineesta. Tässä reseptissä käytän säilöntäaineena 2 eri säilöntäainetta, eli SB&PS (sodium benzoate, potassium sorbate) sekä geogard 221 (dehydroacetic acid, benzyl alcohol). Jotta SB&PS säilöntäaine toimisi halutulla tavalla, tuotteen pH tulee olla alle 5.5. Mikäli käytät jotain muuta säilöntäainetta, tarkista sen pH-alue ja säädä valmiin tuotteen pH sen mukaiseksi. Täältä voit tarkistaa säilöntäaineiden tarkempia tietoja. 

Resepti;

82,45 % vesi

3 % glyseriini

1,5 % ksantaanikumi

3 % caprylyl/capryl glucoside

5 % sodium lauroyl sarcosinate

2 % mustikkauute

0,05 % kelatoiva-aine

0,5 % SB&PS

0,5 % geogard 221

2 % vadelmauute


Valmiin tuotteen haluttu pH 5.0-5.5 pH voidaan alentaa esimerkiksi maitohapolla.

Valmistus:

On kaksi tapaa sekoittaa ksantaanikumi veteen.

1. Sekoita ksantaanikumi glyseriiniin, jonka jälkeen lisää kuuma vesi kokoajan sekoittaen.

tai

2. Mittaa vesi ja glyseriini, kuumenna seosta 40 asteeseen, jonka jälkeen lisää ksantaanikumi varovaisesti, kokoajan sekoittaen seosta.

3. Anna seoksen kuumentua 60 asteeseen muutamaksi minuutiksi. Sekoita, kunnes ksantaanikumi on varmasti liuennut seokseen.

4. Jäähdytä seos 20-30 asteiseksi ja lisää loput aineet.

5. Tarkista pH ja pakkaa geeli pumppupulloon, kun seoksen lämpötila on alle 20 astetta. Mikäli pakkaat seoksen liian lämpöisenä, on vaarana, että seos "hikoilee", eli kosteus nousee pullon yläosaan.

Veden tilalla voidaan käyttää kasvivesiä, eli hydrosoleja. Myös aloeveran mehu ja mahla käy veden tilalle. Mustikkauute on lähes mustaa, kun seoksen pH on korkea, väri muuttuu vaaleammaksi, kun pH putoaa.

Kommentit