Peltokortebalmi

 Tämän balmin kehittelin alunperin isälleni, jolla on psorias ja käsiekseema. Silloin, kun iho-oireet olivat pahimmillaan ei isän iho kestänyt vesipitoisia tuotteita, joten päätin valmistaa tuotteen, joka rauhoittaa tulehdusta ihossa ja auttaa ihoa rakentamaan uudelleen suojakerroksen. Silloin, kun iho on rikki usein vesipitoiset tuotteet aiheuttavat kipua ja kirvelyä. Vesipitoisista tuotteista ei saada kaikkia hyötyjä irti, mikäli ihon pinta on rikkinäinen. Peltokorte sisältää runsaasti piitä ja peltokortteen haihtuvissa öljyissä on fenoleita, peltokorte on tulehdusta poistava ja sillä on antioksidanttisia vaikutuksia.

Peltokortetta on helppo kerätä sekä kuivata. Kuivatusta peltokortteesta valmistetaan öljyuutos. Itse valitsin auringonkukkaöljyn pohjaöljyksi uutokseen mutta sopivia pohjaöljyjä on muitakin, esimerkiksi manteliöljy.

E-vitamiini hoitaa ihoa ja lisää valmiin tuotteen säilymisaikaa, sillä se hidastaa öljyjen ja voiden hapettumista.

Valitsin tähän balmiin kasvivoiksi mangon, shean ja cupuacun. Sheavoi on monipuolinen kasvivoi mutta haasteena on sen käyttömäärä. Liikaa käytettynä sheavoi jättää iholle rasvaisen tunteen mutta sopivasti käytettynä se imeytyy iholle yhdessä muiden rasvojen kanssa.

Tässäpä resepti:

30 % mangovoi
10 % cupuacuvoi
7 % sheavoi
2 % luffaöljy
50 % peltokorteöljy
0,5 % e-vitamiini
0,5 % eteeriset öljyt

Valmistus;

1. Mittaa voit astiaan ja kuumenna sen verran, että voit muuttuvat juoksevaksi.
2. Lisää seokseen kasviöljyt ja sekoita varovasti. Seoksen tulee olla nestemäistä öljyjen lisäyksen jälkeen, joten jos seos viilenee,se muuttuu rakeiseksi ja kiinteäksi. Kuumenna seosta tarvittaessa.
3. Nosta seos pois kuumennuksesta ja anna jäähtyä noin minuutin ajan kokoajan sekoittaen.
4. Lisää e-vitamiini ja eteeriset öljyt ja sekoita.
5. Kaada haluttuun astiaan ja nosta viileään (lämpötila 10-17 astetta). 
6. Odota, kunnes seos on varmasti viilentynyt ja jähmettynyt ennen kuin suljet astian.

Kuinka muunnella reseptiä, mikäli sinulla ei ole kaikkia raaka-aineita? Kasvivoissa kannattaa pitää ainakin sheavoi alle 10 %, sillä muutoin balmista tulee liian rasvainen, joka vaikuttaa imeytymiseen. Mango ja cupuacuvoi ovat molemmat pehmeitä kasvivoita, eikä niitä voi korvata kovalla voilla, kuten kookos- tai kaakaovoilla. Illipevoi ainakin sopii mangon tilalle.

Luffaöljy, eli intiansienikurkkuöljyn tilalla voidaan käyttää hamppuöljyä, helokkoöljyä, mustaherukkaöljyä tai kukuiöljyä. Luffaöljyn voi myös jättää kokonaan pois ja lisätä 2 % peltokorteöljyä, jolloin peltokorteöljyä tulee 52 %.

Eteerisiä öljyjä ei ole pakko käyttää, tällöin reseptiin lisätään 0,5 % muuta öljyä. E-vitamiinia voidaan lisätä myös 1 prosenttiin mutta ei yhtään sen yli. Liika määrä e-vitamiinia toimii päinvastoin, eli se hapettaa öljyjä.

Tulehtuneelle iholle sopivat seuraavat eteeriset öljyt; geranium, laventeli, patsuli, saksalainen kamomilla, piparminttu, teepuu, rosmariini, italianolkikukka, ravensara, koivu, sypressi, basilika, korianteri, salvia, jasmiini, mirhami.
Itse pidän laventelista, kamomillasta ja italianolkikukasta. Omalle iholle (silloin, kun iho on rikki) eivät sovi teepuu, piparminttu ja rosmariini. Myös eteeriset öljyt voivat aiheuttaa tulehtuneella ja rikkinäisellä iholla oireita.

Jos haluat balmista vielä kovempaa, vähennä öljyn määrää ja lisää kasvivoita. Jos balmi on mielestäsi liian kovaa, tee päinvastoin, eli vähennä kasvivoin määrää ja lisää öljyjä.

Kommentit