Mikä tuote on kyseessä?

 Aika usein tulee puhuttua vain voiteesta ja rasvasta mutta mitä ne todella tarkoittavat? Mitä eroa on salvalla ja balmilla, tai voiteella ja emulsiolla? Ne kuullostavat hyvin samanlaisilta mutta ovat kuitenkin niin erilaisia, niin raaka-aineiltaan kuin valmistustavoiltaankin.

Tässä pientä selvennystä mitä niillä tarkoitetaan.

Emulsio

Emulsio on voide, joka koostuu vesifaasista ja rasvafaasista. Koska emulsiossa on molemmat faasit, se vaatii aina emulgointiaineen ja säilöntäaineen. Rasva ja vesi eivät yhdisty ilman emulgointiainetta (yleisesti puhutamaan emulgointivahasta, vaikka emulgointiaineita voi olla myös nestemäisinä) ja vesipitoinen tuote tarvitsee aina säilöntäaineen mikrobeja, hiivoja ja homeita vastaan.

Salva

Salva koostuu vain öljyistä, voista ja vahasta eikä siinä ole lainkaan vettä. Salvan ja balmin ero on siinä, että salvassa on vahaa (mehiläisvahaa tai kasvivahaa), balmissa ei ole. Salva voi koostua myös kasviöljyistä ja vahasta. Salvaan ei tarvitse lisätä säilöntäainetta, koska se ei sisällä vettä mutta kasvirasvat pilaantuvat ajan ja hapen vaikutuksen vuoksi, joten siihen on hyvä lisätä antioksidantteja, kuten e-vitamiinia. Tällöin usein puhutaan, että e-vitamiini on "säilöntäaine", koska se pidentää tuotteen käyttöikää.

Balmi

Balmi sisältää kasviöljyjä ja kasvivoita. Balmin ja salvan ero on siinä, ettei balmissa käytetä kovettamiseen vahaa, vaan kasvivoi tekee balmista kiinteän. Balmi tarvitsee salvan tavoin antioksidantteja, sillä kasviöljyt ja kasvivoit hapettuvat samalla tavalla kuin salvakin. Kasvivoin määrää muuttamalla voidaan balmin koostumusta vaihdella. Mitä enemmän kovia kasvivoita, sitä kiinteämpi balmista tulee. Balmista voidaan käyttää myös balsami nimitystä.

Näistä kolmesta emulsio on haastavin valmistaa. Emulsion onnistumiseen vaikuttavat monet asiat, jonka vuoksi salvoista ja balmeista on helpompi aloittaa.


Vaahdotettu voide

Vaahdotettu/ vatkattu voide ei kuitenkaan sisällä vettä, vaikka tässä tapauksessa puhutaankin usein voiteesta. Vaahdotettu voide sisältää kasvivoita ja kasviöljyjä, kuten balmikin mutta valmistusmenetelmä on erilainen. Balmissa kaikki aineet lisätään yhteen astiaan ja kuumennetaan ne juoksevaksi, jonka jälkeen seos kaadetaan purkkeihin jähmettymään. Vaahdotettu voide kuumennetaan samalla tavoin juoksevaksi, kuten balmitkin mutta viilennys vaihe on täysin erilainen. Vaahdotetun voiteen viilennys vaihe tehdään asteittain käyttämällä voidetta pakastimessa ja vaahdottamalla seosta sähkövatkaimella (tai vastaavanlaisella laitteella). Kasvivoin rakenne muuttuu tällöin erilaiseksi, kuin balmissa ja lopputulos näyttää usein emulsiolta, eli voiteelta.

Kommentit