Punajuuri kaksivaiheinen puhdistustuote

 Punajuuri kaksivaiheinen puhdistustuote, tässä on yhdistetty vesi- ja rasvafaasit samaan purkkiin ilman liuottimia tai emulgointiaineita. Purkkia tulee ravistaa voimakkaasti, jotta faasit sekoittuvat kunnolla ennen käyttöä. Punajuuri antaa kauniin punaisen sävyn, joka valitettavasti ajan kuluessa haalistuu. Kaksivaiheista, eli Bi-phase puhdistustuotetta voidaan valmistaa joko niin, että yläosassa on öljyt ja alaosassa vesipitoiset aineet taikka toisinpäin.

Bi-phase puhdistusaine puhdistaa iholta meikit ja silmämeikin, eikä se kuivata ihoa samalla tavalla, kuin pinta-aktiivisia aineita sisältävät puhdistustuotteet.

 Faasit pysyvät erottuneena, kunnes ne sekoitetaan. Reseptissä 50 % on öljyjä tai öljyäpohjaisia aineita (kuten bisabolol ja e-vitamiini) ja toinen 50 % on vesipitoisia aineita, kuten hydrosoleja (kukkavesiä) ja humektantteja. Säilöntäainetta on lisättävä, koska tuote sisältää vettä/ vesipitoisia aineita. 50/50 ei ole kiveenhakattu sääntö, eli voit myös esimerkiksi valmistaa vesifaasin 70 % ja öljyfaasin 30 % tai 40 % vesifaasi ja 60 % öljyfaasi. Lopputuloksen on oltava aina 100 %.

Paras tapa pakata on pumppupullo, jolloin tuotetta on helppo annostella käsille tai vanulapulle, lisäksi säilyvyys paranee, kun sinne ei pääse ilmaa eikä se ole kosketuksissa ihoon. Myös sumutepullo soveltuu tämän pakkaamiseen.

Öljyihin kannattaa valita kevyitä öljyjä ja estereitä, mikäli sinulla on rasvainen iho. Jojobaöljy on hyvä valinta. Jotkin öljyt voivat toimia emulgointiaineen tavoin, kuten vehnänalkioöljy (sisältävät pieniä määriä lesitiiniä), tällöin faasit saattavat yhdistyä purkissa.

Veden tilalla voidaan käyttää kasvivesiä/hydrosoleja tai tehdä kasviuutos. Lisäämällä suolaa vesifaasiin varmistamme, että faasit pysyvät erottuneena, kunnes ne sekoitetaan ravistamalla. Eteerisiä öljyjä voi lisätä maltillisesti. Jos käytät uutteita, tarkista ovatko ne vesi- vai rasvaliukoisia. Rasvaliukoiset uutteet lasketaan rasvafaasiin ja vesiliukoiset vesifaasiin.

Resepti:

VESIFAASI

42 % sitruunamelissahydrolaatti

2 % glyseriini

1 % ruokasuola

0,5 % pentavitin

3 % punajuuriuute (itse tehty uutos glyseriiniin)

0,5 % mansikkauute (itse tehty glyseriiniuute)

1 % sodium benzoate, potassium sorbate (säilöntäaine)

RASVAFAASI

20 % iltahelokkiöljy

25 % viinirypäleöljy

5 % kiiviöljy

Valmistus:

1. lisää vesifaasin aineet yhteen astiaan ja sekoita. Säilöntäaine saattaa tarvita voimakasta sekoitusta. Seosta ei tarvitse kuumentaa.

2. yhdistä toisessa astiassa rasvafaasin öljyt ja sekoita.

3. päätä kumpi faasi tulee pohjalle, tässä reseptissä vesifaasi on pohjalla ja öljy ylimmäisenä. Kaada faasit haluttuun pakkaukseen (pumppupullo on paras).

4. Etiketöi ja anna faasien asettua.


Muista tarkistaa vesifaasin pH, mikäli käytät eri säilöntäainetta tai muita aktiiviaineita. pH:ta voidaan laskea erilaisilla hapoilla, esim.sitruuna- tai maitohappo. pH:n nostamiseen voidaan käyttää ruokasoodaa tai 10 % lipeäliuosta. pH tulee säätää kohdilleen ennen faasien yhdistämistä.


Kommentit