O/W vai W/O emulsio

Kun valmistamme emulsiota, eli teemme voiteita, joissa yhdistyvät vesi ja rasva, kutsumme emulsiota joko öljy-vedessä tai vesi-öljyssä seokseksi. O/W tarkoittaa oil-in-water, eli öljy-vedessä ja W/O water-in-oil vesi-öljyssä.

Aloitetaan O/W- emulsiosta. Tässä emulsiossa öljypisarat ovat kapseloituneet emulgointiaineen kanssa veteen, jolloin ulkofaasina on vesi. Mitä pienempiä sisällä olevat öljypisarat ovat, sitä vakaampi, eli stabiilimpi seos on. O/W- emulsiot ovat kevyitä ja sisältävät vähemmän öljyä/rasvaa kuin W/O- emulsiot.
O/W-emulsioissa tarvitaan usein kumeja (ksantaanikumi, acasia), jotta seos olisi stabiilisempi. Tässä emulsiossa yleensä öljyfaasi kaadetaan vesifaasiin, eroja löytyy tästäkin. Tarkasta käyttämäsi emulgointiaine, jotkin emulgointiaineet voidaan lisätä yhteen astiaan, jolloin lisätään kaikki aineet yhteen astiaan, eikä erillisiä vesi/öljy-faaseja tarvita.

Myös sekoittaminen on hieman erillaista tässä emulsiossa. Suositeltavaa on käyttää "high shear"- sekoittajaa (leikkaavaa sekoittajaa), kun faasit on yhdistetty. Yksi hyväksi havaittu sekoittaja on Ranskalaisvalmisteinen sauvasekoitin Dynamix 160. Seoksen viilennysvaiheessa on tärkeää sekoittaa jatkuvasti seosta, eikä jättää sitä odottamaan viilentymistä. Viilennusvaiheen sekoitus on yhtä tärkeää, kuin alkuvaiheen sekoitus. Tähän voidaan käyttää vispilää, lusikkaa tai vaikkapa lasisauvaa, riippuen erän koosta.

Viimeissä vaiheessa, kun lämpötila on alle 40 astetta, seokseen lisätään raaka-aineet, jotka eivät kestä kuumennusta. Tälläisiä aineita ovat usein uutteet, säilöntäaineet ja aktiiviaineet. O/W- emulsiossa pH:n säätö tehdään viimeisessä vaiheessa, eli seokseen lisätään haluttua happoa, jotta pH laskee. Nopea sekoitus (esimerkiksi 1-2 minuuttia) on usein tarpeen loppuvaiheessa mutta tärkeää on olla sekoittamatta liikaa.

Tarkastellaan seuraavaksi W/O- emulsiota ja kuinka se eroaa O/W-emulsiosta.

Tässä emulsiossa ulkofaasina on öljy ja sisäfaasina vesi. Eli päinvastoin, kuin O/W- emulsiossa. W/O-emulsiot soveltuvat paremmin yövoiteeksi, käsi- ja jalkavoiteeksi. Nämä emulsiot kosteuttavat ihoa hitaammin ja pitempään kuin O/W-emulsiot, sillä W/O emulsiot pidättävät vettä ihokerroksissa pidempään ennenkuin imeytyvät. Tärkeää on muistaa, että W/O- emulsiossa käytetään eri emulgointiaineita, kuin O/W-emulsiossa.

W/O- emulsiossa vesifaasi kaadetaan yleensä rasvafaasiin, eikä stabilisoivia kumeja tarvita tässä emulsiossa. Kumien sijaan käytetään usein elektrolyyttejä, esimerkiksi pöytäsuolaa (epsonsuola on magnesiumsuolaa, jota voidaan myös käyttää), jota lisätään vesifaasiin. Vesifaasi tulee kaataa öljyfaasiin vähissä erissä, ei kaikkia kerralla ja sekoitus tulee olla käynnissä, kun vesifaasia aletaan lisäämään öljyfaasiin. Vesifaasin pH muutokset tehdään ennen faasien yhdistämistä, ei enää viilennysvaiheessa, kuten O/W-emulsiossa. Viilennyksen aikana on tärkeää, ettei lämpötila putoa dramaattisesti, eli sekoita seosta huolellisesti viilennyksen aikana.

W/O- emulsioissa viskositeettia muutetaan kasvirasvoilla ja vahalla, kun taas O/W- emulsiossa viskositeettia muutetaan pääasiassa kumeilla. Huomiota tulee kiinnittää myös säilöntäaineeseen, mikäli säilöntäaine on täysin vesiliukoinen se tulee lisätä vesifaasiin, ei enää loppufaasiin, kun molemmat faasit on yhdistetty. W/O-emulsiossa voidaan käyttää magneettisekoittajaa, riippuen valmistettavan erän koosta. Öljyfaasimäärä on yleensä 25-35 % ja vesifaasimäärä 20-60 %.

Tärkeitä huomioita molemmissa emulsioissa ovat:

* Tarkasta käyttämäsi emulgointiaine ja sen vaatimukset (mihin faasiin se lisätään ja millä se sekoitetaan, tarvitaanko kuumennusta vai ei)

* Tarkasta käyttämäsi säilöntäaine, onko se vesi/rasva-liukoinen vai molempia, missä vaiheessa se lisätään ja kestääkö se kuumennusta.

* O/W-emulsiossa pH muutetaan loppufaasin aikana, kun taas W/O- emulsiossa pH:n säätö tehdään vesifaasiin.

* O/W- emulsio stabilisoidaan kumeilla/kumilla, W/O-emulsiossa se hoidetaan elektrolyyteillä, esim.pöytäsuolalla ja vahoilla.

Pieni lista O/W emulgointiaineista: - Lesitiini ja lysolesitiini - Xyliance - BTMS - Olivem1000 - Skinfeel NC - PolyAquol- 2W - Simulgreen 18-2 - Lamecreme - Vegetal - Montanov 68 - Varisoft EQ65 - Montanov 202 - Emulgin SG - Plantasens HE20 - Combimuls GC

Pieni lista W/O emulgointiaineista: - Lesitiini ja lysolesitiini - Natural Muls WO - Dermofeel PGPR - Sorbitan stearate - Sorbitan oleate - Sorbitan olivate - Plurol - GC-Emulsol WO - Glucate SS - Polyglycerol-3 oleate - Lamecreme - Dehymuls PGPH

Kommentit