Nikotiiniamide, eli B3-vitamiini

B3-vitamiinia käytetään ihon hoidossa, se soveltuu käytettäväksi myös pesutuotteisiin, kuten kasvojen ja päänahan pesutuotteisiin. B3-vitamiini on koostumukseltaan valkoista jauhetta, joka lisätään yleensä vesifaasiin mutta se voidaan lisätä myös loppuvaiheessa. Mikäli B3-vitamiini lisätään loppuvaiheessa se tulee ensin sekoittaa pieneen määrään vettä, jonka jälkeen se lisätään emulsioon. B3-vitamiinia ei siis enää lisätä jauheena suoraan loppuvaiheen emulsioon.

Nikotiiniamidi on vesiliukoinen, suositeltu käyttömäärä 1-6 % (riippuen valmistajan suosituksesta). Nikotiiniamidia ei tule käyttää yhdessä L-askorbiinihapon (c-vitamiini) kanssa, sillä yhdessä nikotiiniamidi voi hydrolysoitua ja aiheuttaa ihoärsytystä. Nikotiiniamidia voidaan käyttää yhdessä A-vitamiininen (retinyl palmitate) kanssa, jolloin ne yhdessä vaalentavat ihoa.

Lopullisen emulsion pH tulisi olla lähellä neutraalia (pH 6), jolloin B3-vitamiinin vaikutukset ovat parhaimmillaan mutta sitä voidaan käyttää emulsioissa, joiden pH on 5.5. Nikotiiniamidi voi hydrolysoitua alhaisessa pH:ssa ja muodostaa nikotiinihappoa. Nikotiinihappo voi nostaa tai laskea tuotteen pH:ta mikä voi aiheuttaa ihoärsytystä.

Nikotiiniamidi voi hidastaa ryppyjen syntymistä, rauhoittaa tulehtunutta ihoa ja se soveltuu hyvin rasvaiselle iholle ja aknesta kärsivälle iholle. Sitä käytetään usein anti-age tuotteissa. Se vähentää hyperkeratoosia, eli ihon sarveiskerroksen paksuuntumista. Niasiiniamidi lisää vapaiden rasvahappojen keramidipitoisuuksia ihossa, lisäksi se stimuloi mikroverenkiertoa dermiksessä, eli verinahassa. Se kosteuttaa ihoa estämällä veden haihtumista iholta. Nikotiiniamidia käytetään rasvaiselle ja akneiholle, sillä se vähentää ihon omaa talintuotantoa. Yhdessä natriumdehydroetikkahapon kanssa se vähentää ihohuokosten laajenemista (toisinsanoen pienentää ihohuokosia). Nikotiiniamidi voi vähentää ja rauhoittaa ruusufinniä.

Akneiholle suositeltu käyttömäärä on 4 %. Rasvaiselle iholle ja ihon kosteutukseen suositus on 2 %. Ihon vaalentamiseen suositeltu käyttömäärä on 2-5 %. Anti-age tuotteiden käyttömäärän suositus 5 %.

Lähteenä käytetty Ulprospector.

Kommentit