Huulipunapäivä

Rakastan huulipunien valmistusta! Se on nopeaa ja rentouttavaa puuhaa ja parasta koko hommassa on päästä kaatamaan nestemäinen seos muottiinsa.
Huulipunan valmistamiseen ei tarvita kovinkaan ihmeellisiä raaka-aineita, jo muutamilla raaka-aineilla pääsee vauhtiin. Kokeilujen ja erityisesti epäonnistumisien myötä taito valmistaa huulipunia kasvaa. Pelkistetyn huulipunan voi valmistaa vahoilla, kasviöljyillä ja rasvoilla sekä väriaineilla (mica).

Yleensä huulipuniin käytetään kolmea eri vahaa: mehiläisvahaa, karnaubavahaa sekä kandelillavahaa. Mikäli haluat valmistaa vegaanisen huulipunan mehiläisvaha voidaan korvata muilla vahoilla (soija-,marjavaha) tai jättää kokonaan pois ja käyttää vain kandelilla ja karnaubavahaa.

Vältä öljyjä, joissa on runsaasti väriä ja tuoksua (avokado, neem), risiiniöljy on tässä ainoa poikkeus. Valitse öljyjä, jotka kestävät kuumennusta ja joilla on pitkä säilyvyysaika (eivät hapetu nopeasti), esterit soveltuvat loistavasti huulipunaan. Kasvirasvoina voi käyttää melkeinpä mitä vain, kovat voit (kaakao,kokum) toimivat hieman eri tavalla, kuin pehmeät voit (shea, mango). Kasvoit tuovat huulipunaan kiiltoa ja pehmeyttä. Pidä kasvivoin määrä pienenä, sillä suurissa määrissä se voi vaikuttaa huulipunan koostumukseen (rasva kiteytyy).

Väriä tuovana aineena käytetään pääsääntöisesti micavärejä, lisäksi voidaan käyttää pieniä määriä rautaoksideja sekä nestemäisiä valmisvärejä. Kirkkaanpunainen/tumma punainen tuottaa haasteita, sillä karmiini tuo tälle halutulle punalle sen punaisuuden. Valitettavasti karmiinia saadaan eteläamerikkalaisesta kirvoista, joten se ei siksi sovellu luonnonkosmetiikkaan.

Tässä on yksi ohje huulipunien valmistukseen: 5-20 % vahaa (mehiläisvahan suositusmäärä 3-10 %), 10-20 % väri, 50-80 % kasviöljyt/rasvat, 0.5-5 % täyteaineet (ei pakollinen), 0.5-5 % aktiiviaineet ja muut (ei pakollinen).

Täyteaineilla tarkoitetaan muita jauhemaisia aineita, kuin värejä. Täyteaineita voi olla mm. talkki, magnesiumstearaatti, silika, kaoliini,riisitärkkelys, lauroyl lysine. Aktiiviaineita ovat mm. e-vitamiini, lisäksi huulipunaan voidaan lisätä säilöntäaineita, makuaineita ja eteerisiä öljyjä.

Muutamia vinkkejä reseptin muokkaamiseen. Mikäli puna on liian kovaa, eikä väriä tahdo irrota huulille, vähennä vahan määrä ja lisää vastaavasti kasvivoin määrää. Mikäli huulipunasi häviää liian nopeasti huulilta, on parasta vähentää öljyn määrää, lisätä hiukan vahaa sekä kasvivoita. Jos huulipuna katkeaa helposti ja on liian pehmeää, vähennä silloin kasvivoin ja öljyn määrää ja vastaavasti lisää vahaa. Karnauba ja kandelillavahat ovat ns. kovia vahoja, joten aloita vähentäminen ja lisääminen 0,5-1 % määrällä, eli hyvin pienesti. Mehiläisvaha sen sijaan on jo huomattavasti pehmeämpää, kuin edellä mainitut vahat, joten sen lisääminen/vähentäminen kannattaa aloittaa määrällä 1-2 %.

Huulipunien valmistuksessa on tärkeää tietää, kuinka raaka-aine toimii ja käyttäytyy. Tutustu huolella raaka-aineisiin ja niiden ominaisuuksiin, jolloin suunnitteleminen on helpompaa. Muista merkitä myös ylös kaikki kokeilut ja reseptit, jotta voit palata niihin ja muokata niitä tarvittaessa. Tarkastele myös huulipunia valmistavien yrityksen inci-listoja, niistä saat vinkkejä mitä voit lisätä huulipuniin.

Kommentit