Kelatoivat aineet luonnonkosmetiikassa

 "Kelaatio on ilmiö, jossa metalli-ioni tarttuu saman molekyylin emäksiseen ryhmään, muodostaen kompleksin."  (Korhonen Tuomas, 2013 Karelia-ammattikorkeakoulu)


kuva Pixabay

Kelatoivien aineiden tarkoitus on lisätä emulsion vakautta, eli stabilisoida emulsiota. Seoksessa olevat metalli-ionit voivat häiritä valmiin emulsion väriä, tuoksua, koostumusta (voi aiheuttaa aineiden eroamista toisistaan) ja nopeuttaa öljyjen ja aromaattisten aineiden hapettumista.

Luonnonkosmetiikassa sallitut kelatoivat aineet ovat;

* sitruunahappo ja sen suolat (eng.citric acid)

* fytiinihappo ja sen suolat (phytic acid)

* sykloheptapentyloosi (cyclodextrin)

* glukuronihappo (glucuronic acid)

* itakonihappo (itaconic acid) 

* natriumsitraatti (sodium citrate)

Kelatoivilla aineilla voidaan myös parantaa säilöntäaineiden tehoa, eli buustata. Kelatoimalla metalli-ioneita voidaan vaikuttaa myös tuotteen vaahtoon, esimerkiksi parantaa samppoon vaahtoamista. (se, että tuote vaahtoaa paljon ei suoranaisesti vaikuta lian poistamiseen mutta hyvin vaahtoava sampoo on helpompi levittää päänahkaan.)

Missä metalli-ioneita sitten on? Kun tarkastellaan kosmetiikkaa, löydämme metalli-ioneita vedestä, savesta, kasvirasvoista, kasviöljyistä ja kasviuutteista. Metalli-ioneita ovat mm. sinkki, rauta, kupari, magnesium ja kalsium. Meidän vesijohtoverkossamme on mukana metallia ja tässä yksi syy miksi sitä ei tulisi käyttää kosmetiikan raaka-aineena. Hanasta käytetty vesi voi pilata emulsion. 

Kelatoivilla aineilla voidaan pidentää tuotteen käyttöikää vaikuttamalla säilöntäaineiden tehoon, raaka-aineiden hapettumista hidastamalla ja vakauttamalla tuotteen koostumusta.

Kelatoivien aineiden myyntinimiä ovat mm.

* Dermofeel PA

* Dermofeel PA-3

* Vercare Phyta

* Dermofeel PA-12

* Biosil PA 

Kuinka paljon ja missä vaiheessa kelatoivia aineita käytetään? Se riippuu täysin siitä mitä ainetta käytät, valmistajalta saat tarkat ohjeet kuinka paljon tuotetta tulee käyttää ja missä vaiheessa se lisätään seokseen. Kelatoivat aineet voivat olla kiinteässä tai juoksevassa muodossa (toisinsanoen jauheena tai nestemäisenä).

Kommentit