Kipusalva lihaksille ja nivelille


Kädessäni on majaillut ganglio, eli hyydykerakkula jo kolmatta viikkoa, aiheuttaen välillä aivan silmitöntä särkyä ja kipua, erityisesti aamuisin, kun herään ja iltaisin, kun pitäisi nukahtaa. Särkylääkettä olen syönyt vaivaan, tuloksetta. Edes burana 800 mg ei vaikuta kipuun helpottavasti. Paras keino olisi toki tyhjennys (neulalla) mutta koska kärsin suunnattomasta neulakammosta, ei kipu ole vielä pelkoa suurempi. Todennäköisesti ganglio on syntynyt rasitusvammasta, joka on kohdistunut ranteeseen.

Kipu kädessäni voi johtua tulehduksesta, liian kireistä lihaksista ja myös siitä, että hermo on jumissa, tässä tapauksessa ganglio todennäköisesti painaa käden hermoa. Koska vaivan syynä tuskin on yksi asia, on kipusalvaan huomioitava muut mahdolliset kivun aiheuttajat ja valittava sen mukaan yrtit ja eteeriset öljyt.
Tähän kipusalvaan valitsin yrttejä, joita minulta löytyy runsaasti varastosta, eli mesiangervoa, rosmariinia, mäkimeiramia ja siankärsämöä. Eteeriset öljyt, joita valitsin ovat mustapippuri, laventeli, sypressi, lamosalali, kataja, inkivääri ja niaouli. Lamosalali sisältää metyylisalisylaattia, jonka vuoksi se helpottaa kipua ja hillitsee tulehduksia lihaksissa ja nivelissä.

Lihassärkyyn auttavat laventeli, rosmariini, mustapippuri ja eukalyptus, lihasjännitykseen laventeli, sitruunaruoho, rosmariini ja mustapippuri. Reuman tyyppiseen kipuun ja tulehdukseen auttavat rosmariini, inkivääri, mänty, timjami, oregano ja mäkimeirami.
Lihaskipuun ja särkyyn voidaan vaikuttaa monella eri tavalla, verenkiertoa voidaan tehostaa, tulehdusta hillitä, vahvistaa luustoa ja niveliä, sekä rentouttaa kireitä lihaksia ja niveliä.
Kuvassa vasemmalta oikealle:
Inkivääri, mustapippuri, kataja, laventeli, niaouli, lamosalali ja sypressi
Yrtit uutin auringonkukkaöljyyn, koska se on edullista, sitä on helposti saatavilla ja se on kevyt kantoöljy. Kipusalvaan käytin myös kombovoita. Salvaan soveltuu käytettäväksi myös muut pehmeät kasvivoit.
Eteeriset öljyt mitataan erilliseen astiaan valmiiksi. Niitä ei voida lisätä kuumennettavien aineiden joukkoon, sillä eteeriset öljyt ovat haihtuvia öljyjä, kuumennus ei pilaa niitä mutta ne haihtuvat seoksesta pois, jolloin hyöty jää saamatta. Eteeriset öljyt lisätään aivan loppuvaiheessa ja seos kaadetaan purkkeihin heti ja nostetaan kylmään, esimerkiksi jääkaappiin tai kylmälevyn päälle.

Resepti;
 15 % mehiläisvahaa
15 % kasvivoita (pehmeää, eli shea, mango, illipe, cupuacu ja kombo käyvät)
65 % öljy
5 % eteerinen öljy

Valmistus:

1. Mittaa mehiläisvaha ja kasvivoi astiaan ja kuumenna ne nestemäiseksi.
2. Lisää öljy seokseen, seos jähmettyy, joten kuumenna seosta vain sen verran, että se on jälleen juoksevaa.
3. Lisää nyt valmiiksi punnitut eteeriset öljyt ja sekoita kunnolla.
4. Kaada valmis seos purkkeihin. Nosta purkit kylmään, joko jääkaappiin tai kylmään vesihauteeseen.
5. Nosta jääkaapista takaisin huoneenlämpöön n. 10 minuutin päästä. (aika riippuu siitä, kuinka isoon purkkiin kaadoit seoksen, jos purkki on iso, anna olla kylmässä 15-20 min.)


Kombovoi on todella tummaa ja tuoksu voimakas. Se kuitenkin imeytyy kohtalaisen nopeasti ja tuntuu miellyttävältä iholla.

Valmiissa salvassa kombovoin ominaistuoksu häviää ja salva tuoksuu eukalyptuskarkille!

Kommentit