Kylpypommit


Kylpypommeilla, eli bath bomb on monta suomennosta, joskin sanana pommi kuullostaa ei-niin-myyvälle. Itse olen tottunut kutsumaan niitä kylpypommeiksi. Näitä on aina mukava tehdä ja erityisesti lapset pitävät niistä. Näiden valmistaminen ei ole vaikeaa, joskin ohjeistusta ei hirveästi voi lähteä muuntelemaan tai koostumus muuttuu. Vuosien varrella olen kokeillut monta eri ohjetta näiden valmistamiseen ja tänään jaan yhden näistä ohjeista, joka mielestäni on paras tähän mennessä. :)

Muotiksi suosittelen kovaa muottia, sillä massan puristaminen ei oikein onnistu silikonimuoteilla hyvin. Eikä kylpypommien teko ole mukavaa hampaat irvessä.
Käytä aina käsineitä, sillä sitruunahappo ja sooda ärsyttävät ihoa jonkin verran. Mikäli valmistat isompaa satsia, kannattaa käyttöön ottaa monitoimilaite (jolla yleensä tehdään taikinaa). Kuivien ja märkien aineiden sekoitus on vaativaa ja tarkkaa puuhaa ja kädet väsyvät isossa satsissa.

Resepti;

60 % sooda
30 % sitruunahappo
1 % perunajauho
2,5 % viinirypäleöljy
4 % polyglyceryl-3 diisostearate
1,5 % hajuste
1 % väri

Valmistus;

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Mittaa toiseen astiaan nesteet ja sekoita seosta.
3. Kaada hiljalleen nestettä kuiva-aineiden joukkoon ja sekoita samalla seosta.
4. Mikäli teet massan koneella, anna koneen sekoittaa seosta vähintään vartti. Mikäli sekoitat käsin, jatka sekoittamista niin kauan, kunnes pystyt tekemään käsissä pallon, joka ei heti hajoa. Märkien aineiden tulee siis olla kokonaan sekoitettuna kuiviin aineisiin, muutoin kylpypommit eivät pysy kasasssa ja hajoavat.
5. Painele massa muottiin tiiviisti ja jätä muottiin 1-2 h.
6. Käännä muotti nurin ja kopauta lusikalla varovasti pohjaa, kunnes kylpypommit irtoavat.
7. Anna kuivua vielä vuorokauden verran.
8. Pakkaa haluamallasi tavalla, tuoksut häviävät ajan kuluessa, joten jos haluat säilyttää tuoksut mahdollisimman pitkään, pakkaa kylpypommit ilmatiiviiseen pakkaukseen, esimerkiksi minigrip-pussiin.

Kylpypommit eivät myöskään pidä liiasta ilmankosteudesta, vaan keräävät sitä itseensä ja haurastuvat. Siksi niitä kannattaa säilyttää ilmatiiviissä astiassa poissa kosteista tiloista.
Polyglyceryl-3 diisostearate on nestemäistä emulgointiaineitta, jota ei valitettavasti löydy joka verkkokaupasta. Voit käyttää myös polysorbaatti-60 tai polysorbaatti-80. Tällöin kylpypommit eivät täytä luonnonkosmetiikan kriteerejä mutta polysorbaattia on huomattavasti helpompi löytää kuin tuota käyttämääni emulgointiainetta.

Väreinä voi käyttää micaa tai oksideja. Kuvassa olevat punaiset sydämenmuotoiset ovat värjätty micaseoksella tai siniset ovat puhtaasti rautaoksidia.

Kommentit