Vaaroja öljyuutoksissa

Yleisesti kasvien uuttaminen öljyyn on helppoa, varsinkin silloin, kun pitää mielessä muutaman nyrkkisäännön. Jos haluat pelata varman päälle, kuivaa kasvi huolella ennen öljyuutosta.

Tuoreen kasvin uuttamisessa piilee aina riski, kuten kuvasta voidaan huomata. Tuoretta pihatähtimöä oli uutettu öljyyn ja tuloksena oli homepilkkuja pitkin pulloa ja haju kerrassaan tajunnan räjäyttävä!!

Vesi luo elämää mikrobeille, eikä tuotetta voi enää pelastaa. Kuivattu kasvi on siksi turvallisempi vaihtoehto. Homekasvustoa tuoreesta kasvista voidaan pyrkiä ehkäisemään kuivaamalla (esimerkiksi puristamalla ylimääräinen neste pois/ kankaaseen kuivaamalla) sekä keräämällä se aurinkoisella säällä. Tuore yrttiuutos kannattaa laittaa vuorokaudeksi jääkaappiin, jolloin vesi valuu öljysakan pohjalle. Seuraavana päivänä öljy kaadetaan puhtaaseen astiaan niin varovasti, ettei sekaan joudu pohjalla olevaa vettä.

Tämä kyseinen öljyerä on tehty puhtaasti testaus ja kokeilumielellä. Öljyuutosta on säilytetty jääkaapissa, eikä sitä ole avattu pullottamisen jälkeen.

Öljyuutos ehti kahdessa kuukaudessa kehittää itselleen kauniit homehelmet pullon kylkeen, jonka jälkeen heitin öljyt kompostiin ja purkin kierrätykseen.

Turvallisempi vaihtoehto on kuivata kasvi kuivurissa täysin kuivaksi, jonka jälkeen sen voi uuttaa haluamaansa öljyyn.

Toistaiseksi olen onnistunut valmistamaan tuoreesta mäki- ja särmäkuismasta yrttiöljyä ilman ongelmia. Tosin sekin vaatii oman taitonsa ja tekniikkansa.

Kommentit