Säilöntäaineeton kosmetiikka


Aina välillä törmää tähän "ei säilöntäaineita"- myyttiin. On totta, että on olemassa aineita, jotka toimivat säilöntäaineen tavoin mutta niitä ei luokitella säilöntäaineeksi, tällöin niitä ei tarvitse mainita säilöntäaineena incissä, sillä ne voidaan lisätä inci-listaan hajusteena (parfum, fragrance).
Tällöin tuotetta voidaan mainostaa "säilöntäaineettomana", mitä se suinkaan ei ole käytännössä.

Yksi tälläisistä aineista on Sinergan valmistama Naticide. Siinä on vaniljainen tuoksu, jolloin tuote harvoin tarvitsee muuta tuoksua lisäkseen. Inci-listaan se merkitään parfum. Se toimii hyvin gram-positiivisia ja gram-negatiivia bakteereja vastaan samoin, kuin hometta ja hiivojakin vastaan. Käyttömäärät 0,3-1 %.

Toinen aine, jota ei luokitella varsinaiseksi säilöntäaineeksi on Sharonmix cpa. Inci-listaan se merkitään caprylyl glycol, phenethyl alcohol.

Eli kyllä, tuotteissa käytetään edelleen aineita, jotka ovat käytännössä säilöntäaineita, vaikka mainoslause sanoisikin jotain muuta tai incissä olisi pelkkä parfum.

Kosmetiikkabrändi nimeltä Phyt´s on hieman ristiriitainen selittäessään sivuillansa; tiedätkö mitä kosmetiikkasi sisältää ja on listannut mm. Fragrancen (hajusteen) näin:

"Fragrance – That simple word can contain dozens of harmful chemicals for your body. The lack of disclosure prevents consumers from knowing the full list of ingredients in their products."

Suomennettuna näin; Hajuste-tämä yksinkertainen sana voi sisältää kymmeniä haitallisia kemikaaleja kehollesi. Ilmoituksen puute estää kuluttajia tietämästä täydellistä ainesosaluetteloa tuotteissaan.
Heidän sanomansa: Vältä tuotteita, joissa mainitaan fragrance (hajuste) on mielestäni suuressa ristiriidassa heidän periaatteidensa kanssa sillä lähes jokaisessa heidän tuotteessaan mainitaan hajuste inci-listassa.
 Jotenkin koen, että tämä on harmillista viherpesua, jota en olisi osannut odottaa näin suurelta LUONNONKOSMETIIKAN brändiltä. Silti heidän tuotteensa ovat sertifikoituja ja näin ollen "turvallisia". Jos tuotteet ovat aitoa ja turvallisia, eikö inci-listan tulisi olla täysin läpinäkyvä?



Kommentit