Huulipunaa

Selkeästi minulla on menossa tällainen meikkibuumi, johtuen ehkä osittain siitä, että niiden valmistus on nopeaa ja vaivatonta, verrattuna vaikkapa sampoon tai voiteiden tekoon, lisäksi tiskattavaa tulee huomattavasti vähemmän! :D

En ole -tilaan kiinasta halpaa tavaraa- fani mutta sorruin tilaamaan Wishiltä huulipunahylsyjä, koska olivat kovin kauniita ja erittäin edullisia. Lisäksi hinta jäi alle 22 euron, joten Tullista ei tarvinnut huolehtia (joskus raaka-aineiden tullaaminen on todella haastavaa!). Hylsyt osoittautuivat erinomaisiksi ja muistattehan, että meikkien koteloita, hylsyjä, pakkauksia voidaan käyttää uudelleen, mikäli niissä sisältävä aine on ollut rasvapitoista. Toisin sanoen kontaminaatio ei ole yhtä suuri ja näiden pakkausten puhdistus on huomattavasti helpompaa. Pyrin aina kierrättämään kaiken mikäli se vain on mahdollista (ja turvallista).
Valmiit huulipunat pakkauksissaan.

Huulipunaa varten tarvitset muotin, mikäli haluat tehdä samanlaisia huulipunia, kuin tuossa kuvassa. Huulipunaa voidaan valmistaa myös tavalliseen huulivoidehylsyyn. Huulipunamuotteja voi tilata mm. Ebaysta sekä Aromashoppesta.

Haastavin osuus huulipunaa tehdessä on värien sekoitus nesteeseen. Huulipunasta tulee kirjava, mikäli väriaineet eivät ole hyvin sekoittuneet. Epäorgaaniset väriaineet (oksidit) eivät varsinaisesti liukene veteen tai öljyyn. Siksi sekoittaminen on äärimmäisen tärkeä vaihe. Kannattaa muistaa, että liukeneva ja sekoittuva ovat kaksi eri asiaa, eikä niitä kannata sekoittaa toisiinsa.

Huulipuniin voidaan käyttää myös veteen liukenevia aineita, kuten glyseriiniä, allantoiinia ja uutteita. Huulipuniin voidaan lisätä myös maku- ja hajuaineita, joskin itse en niistä pidä lainkaan.

Silika tuo huulipunaan liukuvuutta sekä tekstuuria. Mikäli reseptissä öljypitoisuus on yli 50 %, huulipunasta voi tulla raskas ja tahmainen. Väriaineen pitoisuus on yleensä 1-10 %. Mikäli haluat mattapintaisen huulipunan käytä vähemmän öljyä ja enemmän vahaa sekä väriaineita. Kiiltävään huulipunaan enemmän öljyä ja vähemmän vahaa, väriaineita.

Huulipunaan voidaan käyttää myös nestemäisiä emulgointiaineita parantamaan värin sekoittumista seokseen. Parhaiten oksidit ja micat sekoittuvat risiiniöljyyn ja kaakaovoihin.

Tässä ensin resepti;

9 % väri
36 % risiiniöljy
5 % mehiläisvaha
5 % kandelillavaha
5 % karnaubavaha
10 % sheavoi
2 % lanoliini
14,5 % makadamiaöljy
0,5 % silika
3 % polyglyceryl 3-diisostearate
10 %  caprylic/ capric Triglyceride

Valmistus;

1. Sekoita kuivat aineet keskenään, väri + silika. Kuivaseoksen tulee olla tasaista ja hyvin sekoittunutta.

2. Lisää risiiniöljy kuivaseokseen ja sekoita tasaiseksi.

3. Lisää vahat, loput öljyt, lanoliini sekä kasvivoi toiseen astiaan ja kuumenna seos n.80-85 asteeseen, kunnes kaikki aineet ovat sulaneet. Anna seoksen sen jälkeen viilentyä n.75 asteeseen.

4. Lisää nestemäinen väriseos toiseen seokseen ja jatka sekoittamista 15-30 min. (Sekoittamisessa on tärkeää, ettei mukaan pääse ilmaa)

5. Mikäli haluat lisätä muita aineita, kuten e-vitamiinia tai makuaineita, anna seoksen lämpötilan laskea n. 60 asteeseen ja lisää aineet. Tarkkaile seoksen lämpötilaa, sillä sen on oltava juoksevaa ja mikäli lämpötila laskee liian alas, seos alkaa jähmettyä (Paras lämpötila on 10 astetta viileämpi aineen sulamislämpötilasta.)

6. Kaada seos muottiin, anna olla huoneenlämmössä 5-10 minuuttia, jonka jälkeen laita muotti jääkaappiin 15-20 minuutiksi.

7. Ota muotti huoneenlämpöön ja avaa muotti varovasti. Poista kovettunut huulipuna ja upota se hylsyyn.

8. Lopuksi huulipuna tulisi liekittää.  (itse en tätä jaksa tehdä kuin harvoin). Liekittäminen tapahtuu niin, että huulipunaa pyöritetään liekin päällä. Liekki ei saa osua huulipunaan, eikä olla niin lähellä, että huulipuna sulaa. Tämä on todella haastava osuus ja juuri siksi skippaan sen usein.

Liekittäminen vaikuttaa väriin ja koostumuksen säilymiseen.

Tätä reseptiä voit muunnella niin, että silikan, lanoliinin ja polyglyceryl 3-diisostearaten voit jättää pois ja korvata ne öljyllä tai kasvivoilla. Makadamiaöljyn tilalle voit valita jonkun muun öljyn.

Mikäli haluat käyttää maku- tai hajuaineita, käytä niitä reseptissä 0,1-0,40 %.


Kommentit