Kaktusviikunaöljy (opuntiaöljy)

Opuntia ficus-indica, eli kaktusviikuna on hedelmä, joka kuuluu kaktuskasvien heimoon. Öljyä saadaan kasvin hedelmistä (myös kasvin kukkia käytetään öljyuutoksissa). Se sisältää runsaasti polyfenoleita, joilla on antioksidanttisia ja tulehduksia torjuvia ominaisuuksia. Se sisältää paljon linolihappoa ja palmitiinihappoa. Lisäksi öljy sisältää myös oleiinihappoa. Itse hedelmä sisältää paljon e-vitamiinia mutta siemenistä puristettu öljy sisältää huomattavasti vähemmän e-vitamiinia.

Siemenet sisältävät paljon mineraaleja mm. forfori ja kaliumia, lisäksi myös natriumia, magnesiumia ja kalsiumia.

Siemenöljy sisältää myös erilaisia aminohappoja, kuten glutamiinia, leusiinia, lysiinia, valiinia, arginiinia, fenyylialaniinia ja isoleusiinia. Proliniinia ja tauriinia löytyy myös. Siemenöljyssä on myös proteiineja.

(lähde: http://www.mdpi.com/1420-3049/19/9/14879/htm)

Öljyä voidaan käyttää iholle sekä hiuksille. Öljy soveltuu hyvin auringon polttamalle iholle sekä rosacea-tyyppiselle iholle. Voi vähentää arpien ja ryppyjen syntymistä, kosteuttamalla ja pehmentämällä ihoa. Soveltuu käytettäväksi myös rasvaiselle ja akne-tyyppiselle iholle.

Öljy sopii myös hiustuotteisiin, voidaan käyttää myös hiusöljynä suoraan.

Öljy imeytyy nopeasti iholle, eikä jätä rasvaista tunnetta. Auttaa vähentämään ihohuokosten suurentumista.

Käyttösuositus 0,5-5 %.

Oma käyttökokemus kaktusviikunaöljystä: ihana öljy, kosketustuntuma loistava, imeytyy mukavasti, tuoksu ei pahemmin häiritse. Negatiivista on korkea hinta (puristetusta öljystä). Uutosöljyt ovat halvempia (eli kukat uutetaan johonkin toiseen öljyyn, usein se on auringonkukka, soija tai manteliöljy). Myös saatavuus on hieman heikko, ainakin tällä hetkellä.

Kommentit