voidemainen luomiväri

Luomivärit valmiina purkeissaan.

Meikkien valmistus on ollut haaveena jo muutaman vuoden ja hyvin olen reseptejä tehnytkin, vaikka itse valmistus on jäänytkin hiukan toissijaiseksi. Nyt päätin kuitenkin ottaa härkää sarvista ja kokeilla yhtä reseptiä käytännössä. Rakastan violettia mutta valitettava totuus on se, ettei tumma kimalteleva violetti ole meikäläisen väri luomilla.


Koostumus on kova mutta voidemainen. Levitys sormin on äärimmäisen huono idea, ei levity tasaisesti. Hyvällä siveltimellä levitys sujuu kuin tanssi. Myös rajausten teko onnistui hyvin. Väriä vaihtamalla tästä saisi myös oivallisen kulmakarvavärin! Tämä soveltuisi myös poskipunaksi, jos hiukan pehmentäisi koostumusta, jolloin levittäminen sormin isolle alueelle on helpompaa.

Tässäpä resepti;                                                                               
Valmis luomiväri kokonaan
levitettynä sekä rajauksena.

10 % risiiniöljy
6 % steariinihappo
7 % mehiläisvaha
3 % kaakaovoi
2 % jojobaöljy
3 % magnesiumstearaatti
40,4 % manteliöljy
28 % mica
0,5 % silika
0,1 % hajuste

Hajusteen ja silikan voit jättää pois, jos haluat. Silika vähentää kitkaa luomivärissä, se helpottaa värin levittymistä luomille.

Valmistus;

1. Mittaa astiaan vaha ja kaakaovoi ja sulata ne juoksevaksi.
2. Lisää muut öljyt ja tarkista lämpö. Haluttu lämpötila 60-70 astetta.
3. Lisää kuivat aineet ja sekoita seosta 15-20 minuuttia.
4. Kaada seos haluttuihin astioihin.

Huomioitavaa;
Jos lämpötila laskee liian alas, seos jähmettyy. Uudelleen kuumentamalla saat sen jälleen juoksevaksi. Vaha tarvitsee korkeamman lämpötilan, kuin öljyt, siksi se on laitettava ensimmäisenä. Öljyjä ei varsinaisesti tarvitse kuumentaa yli 50 asteiseksi mutta vahan takia seoksen tarvitsee olla 60-70 astetta, jotta se pysyy juoksevana.
Mica-värit eivät ole ns.liukenevia. Ne vaativat voimakasta sekoitusta, jotta eivät jää astian pohjalle. Risiiniöljy sekä kaakaovoi toimivat ns.kostuttajina (wetting agent) ja auttavat värejä levittymään seokseen tasaisemmin. Risiiniöljy tekee myös luomiväristä kiiltävämmän.

seos kuumennusvaiheessa.
Anna seoksen jähmettyä rauhassa ja muista merkitä purkkiin ainakin valmistuspäivä ja mielellään numeroi myös valmistuserä. Tällöin sinun on helpompi muunnella reseptiä.

Itse käytän reseptivihkoa, johon ensin kirjaan suunnitellun reseptin ja valmistuksen jälkeen testaan tuotteen. Lopuksi kirjaan reseptivihkoon miltä tuote tuntui, tuoksui, levittyi jne. Tällä tavalla minun on helpompi lähteä muokkaamaan reseptiä. Lisäksi on hyvä merkitä ylös esim. Huulipuna "matta" eränumero 101, valmistettu 29.1.2018.

Jos ihosi on herkkä, suosittelen jättämään hajusteet pois. Toinen erittäin huomionarvoinen seikka on mica-värit. Jos tilaat kiinasta, suosittelen käyttämään värejä vain saippuassa, sillä kasvojen (erityisesti silmien) iho on herkkä, eikä kaikkia värejä saa käyttää meikeissä. Kiinasta tilatut värit saattavat olla epäpuhtaita (sisältävät muutakin kuin mica-väriä). Tarkista aina valmistajan suositukset.

Kommentit