Raikas kasvovesi

Olen rakastunut peltokortteeseen. Tai no siis, tykkään kyllä muistakin kasveista mutta tällä hetkellä peltokortetta on niin paljon, että sitä on pakko kuluttaa johonkin. Tällä hetkellä kaapissa lymyää peltokortetta sisältävät samppoopullo, kasvovesi sekä kuorintavoide. Työn alla on vielä kiinteä hoitoainepala mutta siirrytään nyt ensin kasvoveteen. :)

Tässä resepti;

85,5 % peltokortevesi
1 % natriumlaktaatti
4 % B3-vitamiini
0,2 % allantoiini
1 % quinoaproteiini
2 % kantokääpätinktuura
1 % ecosafe
5 % kurkku-uute

+ maitohappoa, jotta pH on 5.

Jäitkö ihmettelemään kasvoveden raaka-aineita? Tinktuuralla tarkoitetaan alkoholipitoisia aineita, jotka ovat liuenneet alkoholiin. Moni karttaa kosmetiikassa alkoholia, koska se kuivattaa. No tässäkin mennään vähän metsään. Alkoholin käyttöä kosmetiikassa on kärjistetty niin paljon, että ihmisillä on jäänyt takaraivoon se ajatus, että alkoholi on aina pahis, eli kuivattaa kaikissa tapauksissa.

Mitä enemmän alkoholissa on VETTÄ, sitä enemmän se kuivattaa. Olen käyttänyt kääpätinktuuraa koko kesän ihollani (välillä siis ihan "raakana") eikä herkkä ihoni ole kuivunut tai kaivannut edes rasvaa. Aluksi se kyllä hämmensi, miksi ihmeessä kirottu alkoholi ei kuivatakaan ihoani vaan sai sen voimaan jopa paremmin.

Tinktuuraa voi siis itse valmistaa. Erityisesti käävät ovat sellaisia, joista ei tehoaineita saada irtoamaan helposti, joten niiden uuttaminen alkoholiin on hyödyllistä. Käävillä on paljon tehoaineita, joita voidaan hyödyntää kosmetiikassa, esimerkiksi kantokäävällä on alkoholiin uutettuna suotuisia vaikutuksia ihon tulehduksiin hilliten niitä. Triterpeenit näyttävät auttavan akneen hilliten juurikin tulehtuneita ihokohtia. Käytä vahvaa alkoholia (80-97 %) kääpien uuttamiseen sekä tuoreisiin yrtteihin, kuivattuihin yrtteihin sopii 32-40 % alkoholi. Laivoilta ja Virosta voi ostaa vahvempaa alkoholia, sillä Suomessa sitä ei myydä.

No entäpä se peltokortevesi? Olet varmasti tehnyt joskus teetä?! Tässä teet samalla tavalla,  vettä kattilaan ja pilkotut peltokortteet sekaan. Ota tislattua/lähdevettä ja lisää peltokortteet niin, että peittyvät veden alle, anna kiehua minuutti tai kaksi ja nosta levyltä hautumaan 15-20 minuutiksi. Siivilöi sattumat pois, kahvinsuodatuspaperit toimivat vallan mainiosti tässä! :)

No entäpä se valmistus? Siirrytään seuraavaksi ohjeisiin;

1. Valmista peltokortevesi. Mittaa sopiva määrä yrttivettä astiaan ja lisää siihen natriumlaktaatti, B3-vitamiini, allantoiini, quinoaproteiini.

2. Kuumenna vesiseosta 70 asteeseen 15 minuutiksi. Anna jäähtyä hetki.

3. Mittaa vesiseoksen paino. Kuumennettaessa vesi kiehuu ja haihtuu. Kuumenna mikrossa (kiehuvaksi) tarvittava määrä yrttivettä ja lisää alkuperäiseen vesiseokseen.

4. Anna jäähtyä, kun lämpötila on n.+35 voit lisätä kurkku-uutteen, säilöntäaineen (ecosafe).

5. Anna jäähtyä n.25 asteeseen ja lisää kääpätinktuura.

6. Mittaa pH ja lisää tippa kerrallaan maitohappoa, jotta pH on lähellä 5.

7. Purkita ja etiketöi!
peltokortevesi
pH:n mittausta.




















Valmiit pullot odottavat etikettejä.

Ph:n alentamiseen voidaan käyttää myös sitruunahappoa. Itse tykkään käyttää maitohappoa monestakin syystä, joten päädyn lähes aina maitohappoon silloin, kun pH:ta tarvitsee laskea. Ruokasooda taas nostaa pH:ta, kuin myös lipeävesi mutta hyvin harvoin tulee tilanteita, jossa pitäisi nostaa tuotteen pH:ta.



Seuraavaksi sitten peltokortekuorintavoidetta!

Kommentit