Kolmen yrtin käsivoide

Palasaippua kuivattaa handuja sen verran, että pakko oli tehdä käsille rasvaa. Viime vuotisia yrttejä oli vielä paljon kaapin perällä, joten päätin hyödyntää luonnon antimia. Käsivoiteen yrteiksi valitsin nokkosen, ruusun ja peltokortteen. Näyttää vahvasti siltä, että tänäkin vuonna osa yrteistä kasvaa sen verran, että kaikkea en kykene itse käyttämään, joten myyntiin lähtee tänä vuonna paljon yrttejä. Peltokortetta on kerätty jo nyt yli oman tarpeen ja sitä näyttää olevan tulossa vielä paljon!! Ja kyllä, kasvatan itse "rikkakasvini"! :D  Mintut otti hieman takapakkia talvesta, timjami kuoli lähestulkoon täysin, laventelit nyt eivät säily koskaan yli talven, puhumattamaan rosmariinista. Mutta ilokseni sitruunamelissa selvisi ja voi hyvinkin vahvasti tällä hetkellä! Mutta palataan siihen käsirasvaan, tässä teille resepti;

73 % yrttivesi (peltokorte,ruusu,nokkonen)
2 % glyseriini
1 % B3-vitamiini

7 % maarianohdakeöljy
2 % sheavoi
5 % alkyyliesteri (Alkyl benzoate C12-15)
5 % vegetal ( cetearyl alcohol and cetearyl glucoside)
2 % setyylialkoholi
2 % illipevoi

1 % ecosafe

Kuinka valmistat?

1. Laita kuivatut yrtit veteen (ei vesijohtoveteen! vaikka lähdeveteen.) ja hauduta 15 minuuttia. Veden ei siis tarvitse kiehua, 80 asteinen riittää.
Kolme yrttiä haudutettuna.

2. Punnitse rasvafaasiin tulevat aineet.

3. Punnitse vesifaasiin tulevat aineet, myös        yrttivesi.

4. Kuumenna molemmat faasit 70 asteeseen 20 minuutin ajaksi.

5. Osa vedestä haihtuu kuumentamisen aikana. Punnitse vesifaasin paino lopuksi ja lisää tarvittaessa yrttivettä. Voit kuumentaa mikrossa yrttiveden kiehuvaksi ja lisätä vesifaasiin.


6. Yhdistä molemmat faasit ja vatkaa esimerkiksi maidonvaahdottimella. Jatka vatkaamista, kunnes voide paksunee ja viilenee.

Yrttikäsivoide tuubiin pakattuna.
7. Lisää säilöntäaine, kun lämpötila on alle 40 astetta.

8. Purkita ja etiketöi voide. Säilyy hyvänä n. 4-6 kuukautta, suosittelen säilyttämään viileässä ja pimeässä, tämä parantaa säilyvyyttä.


Valmis yrttikäsivoide purkitettavaksi.


Etikettien valmistus onnistuu käsin, kuten kuvassa tai tietokoneella tehtynä. Laiskana ihmisenä teen nykyään etiketit käsin, jos tuote tulee omaan käyttöön. :)

Voide on erittäin ohutta ja imeytyy hyvin, vaikka ei annakaan yhtä hyvää rasvaisuutta käsille, kuin paksumpi voide. Tätä voi hyvin käyttää myös pesuvoiteena ja lisätä iholle monta kertaa päivässä. Itse käytän tätä kotona aina käsien pesun jälkeen ja pakko sanoa, että kädet kiittävät! :)

Ihanaa Juhannusta kaikille ja muistakaa pitää toisistanne huolta!

Kommentit