SOS-kasvovesi

Kasvoveteni on ollut lopussa pitkään ja viime vuoden reseptejä ei ole vielä tullut kokeiltua, joten nyt oli aika kokeilla. Tämä kasvovesi on osoittautunut oikeaksi pelastajaksi iholleni. Maitohapon kanssa saa olla todella tarkkana, ettei sitä mene liikaa, sillä pH laskee nopeasti liian happamaksi. pH:ta voidaan nostaa 10 % lipeävedellä, eli natriumhydroksilla (NaOH). (HUOM!, lipeävedellä, ei puhtaalla lipeällä!)

Tässä teille ensin resepti;

71,5 % yrttivesi (sisältää minttua,kehäkukkaa ja mesiangervoa)
2 % glyseriini
4 % b3-vitamiini
2 % b5-vitamiini (jauhe)
0,5 % allantoiini
1 % quinoaproteiini
5 % mustikkauute
5 % kurkku-uute
5 % vihreäteeuute
3 % poimulehtiuute
1 % ecosafe (säilöntäaine)

+ maitohappoa, haluttu pH-alue 4.8-5.0

Oma kasvoveteni pH on 4.86, eli hapan.

Valmistusohjeet;

1. Tee yrteistä "teetä", eli kiehauta vesi 100-asteiseksi ja lisää yrtit. Anna hautua noin 15 minuuttia.
2. Mittaa yrttiveteen kaikki muut paitsi uutteet, säilöntäaine ja maitohappo.
3. Kuumenna 70-asteeseen 15-20 minuutiksi.
4. Mittaa paino ja lisää tarvittaessa yrttivettä. (Kuumenna yrttivesi mikrossa kiehuvaksi).
5. Anna jäähtyä ja lisää säilöntäaine ja uutteet, kun lämpötila on alle 40 astetta.
6. Mittaa pH ja lisää maitohappoa tippa kerrallaan, muista mitata pH aina välillä.

Voit korvata yrttiveden vedellä tai halutessasi kukkaisvedellä/aloeveralla. Kauraproteiini kävisi myös loistavasti tähän quinoaproteiinin tilalle. Glyseriinistä jää lievä tahmainen fiilis, joten senkin voisi korvata natriumlaktaatilla 1 % tai 1,5 %. Kannattaa myös tarkistaa uutteet, että ovat vesipohjaisia/glyseriinipohjaisia. Öljypohjaiset uutteet eivät liukene veteen ilman apuaineita. Olen myös havainnut, että uutokset, jotka tehdään glyseriinipohjaan antavat tahmaisemman tunteen iholle, kuin öljy- tai vesipohjaiset.
pH:ta voidaan laskea muillakin hapoilla, kuin maitohapolla. Halusin käyttää tähän maitohappoa, sillä on lievästi kuoriva vaikutus ja se parantaa ihon nestetasapainoa, eli kosteuttaa ihoa tehokkaasti.

Viikon käytön jälkeen ihoni on lakannut hilseilemästä, se on pehmeä ja sileä. Mustapäihin tai akneen sillä ei ole suurta vaikutusta, eikä myöskään ihonvärin muutoksiin. Ainakaan silmämääräisesti en ole havainnut suuria muutoksia. Asuessani Iisalmessa viikot, käyn suihkussa joka päivä. Tästä syystä ihoni kuivuu nopeammin kuin kotona asuessani (siis Jyväskylässä). Kuuma suihku on aika myrkkyä iholle varsinkin, kun rakastan lämpöisessä suihkussa olemista. :)

Säilytän kasvoveteni jääkaapissa, vaikka siinä onkin säilöntäainetta. Kannattaa myös pakata kasvovesi pienempiin purkkeihin (30-50 ml), jotta käyttöerä kuluisi nopeammin, eikä pilaannu.

Ostoslistallani on mikroskooppi ja vieressäni sohvalla on tiiliskiven kokoinen mikrobiologian perusteet. :) Myös muutamat uuden e-kirjat on kahlattu läpi, näistä voisinkin kirjoittaa seuraavan kerran blogissa, mikäli Teitä kiinnostaa?!!! :)

Ihanaa Pääsiäistä kaikille! Nauttikaa keväästä ja keväisestä luonnosta! :)

Kesän 2014 yrttimaa. Kuvassa auringonhattuja, mäkikuismaa, siankärsämöä.



Kommentit