Talvipäivä sampoo

Pitkästä aikaa teki mieli mieli valmistaa sampoita. Tällä hetkellä hiukseni ovat ärsyttävässä kunnossa, päänahka rasvoittuu pahimmassa tapauksessa alle vuorokaudessa mutta latvat, oi latvat, ovat takkuiset, katkeilevat ja kuivat. Hoitoaineista huolimatta.

Koska uutteita on minulla vielä rutkasti, halusin kokeilla isommilla annoksilla. Halusin kokeilla, tuovatko ne mitään vaikutusta hiuksiini. Tällä kertaa valitsin uutteeksi kamomillan, peltokortteen, bambun ja vihreäteen.

Valitsin taikapähkinäveden hillitsemään päänahan talintuotantoa, proteiiniksi vaahtoavan soijan, hiuksia kosteuttavan glyseriinin ja sorbitolin sekä säilöntäaineeksi (voisi jo kutsua perinteiseksi yhdistelmäksi) ecosafen ja kaliumsorbaatin. Sampoon paksuntajaksi valitsin glyceryl stearaten, sillä tänään ei hermoni kestä yhtäkään geelinmuodostajaa. :D

Tässä teille resepti;

38,7 % vesi
10 % kamomillakukkaisvesi
5 % taikapähkinävesi
3 % vaahtoava soijaproteiini
2 % panthenol (jauhe)
15 % coco glucoside
5 % SCS
5 % coco betaine
1 % glyseriini
1 % sorbitol
0,2 % kaliumsorbaatti
0,6 % ecosafe
2 % kamomillauute
4 % peltokorteuute
3 % bambu-uute
1 % vihreäteeuute
2 % sucrose cocoate
0,5 % e-vitamiini
1 % glyceryl stearate

+ maitohappo/sitruunahappo tarpeen mukaan.

Valmistusohjeet;

1. Mittaa kaikki muut aineet paitsi; SCS, ecosafe, uutteet ja e-vitamiini kuumennusta kestävään astiaan ja lämmitä aineet 70-asteiseksi n. 20 minuuttia.

2. Punnitse scs ja lisää se seokseen hitaasti sirotellen, voit samalla sekoittaa varovasti haarukalla seosta.

3. Lämmitä sen verran, että kaikki aineet ovat varmasti sulaneet.

4. Anna seoksen jäähtyä ja lisää loput aineet, kun lämpötila on alle 40 astetta.

5. Tarkista pH!!! Lisää  maitohappoa/sitruunahappoa varovasti ja muista mitata välillä pH.
Kun pH on halutussa kohdassa ( n.5.5) anna seoksen jäädä hetkeksi purkkiin.

6. Pullota sampoo n. 6-12 tunnin päästä ja etiketöi.
Ilman happoja sampoon pH on liian korkea.

Laiskan ihmisen etiketöintiä! :D

Muista aina mitata sampoon pH. Erityisesti glukosidit ovat arvoltaan emäksisiä ja meidän ihomme pitää neutraalista/hieman happamasta. Ph vaikuttaa myös vahvasti sampoon viskositeettiin.
Voit paksuntaa sampoita myös setyylialkoholilla (1 % riittää reseptissä). Emulgointivahat tekevät sampoosta useimmiten valkoisen ja hiukan voidemaisen.

Ensimmäisen käyttökerran jälkeen voisin sanoa, että ei mikään täydellinen mutta selvästi tuntuvat hiukset pehmeimmiltä ja "notkeimmilta". Eipä silti, ei tämä permanentin raiskaama tukka tule täydellisen pehmeäksi, vaikka mitä tekisi, ei edes niillä silikoneilla (kokeiltu on!). :D

Mikäli asut Iisalmessa ja kosmetiikan valmistus kiinnostaa, paiskaa ihmeessä sähköpostia niin ihmetellään ja kokkaillaan kosmetiikkaa yhdessä! Nykyisin vietän viikot siellä sosionomi opiskelujen parissa. :)

Kommentit