Säilöntäaineen tärkeys

Säilöntäaineet ovat asia, josta ihmiset ovat aina eri mieltä. Fakta on kuitenkin aina se, että emme pysty torjumaan pahiksia ilman niitä. Kosmetiikassa on aina jonkun verran pöpöjä, emme yksinkertaisesti pysty valmistamaan steriiliä tuotetta kotona (tai edes siellä labrassa!)

Säilöntäaineita on erilaisia ja niiden toimintakohteet ovat erilaisia. On tärkeää tietää millaista ainetta käyttää ja kuinka paljon.

Säilöntäaine voi olla myös vaarana meille. Hyvinä esimerkkeinä ovat methylisothiazolinone, triclosan, benzalkonium chloride sekä methyldibromo glutaronitrile. Nämä ovat säilöntäaineista allergisoivimpia. Eu:ssa kielletty on erityisesti methyldibromo glutaronitrile, koska sen on todettu aiheuttavan erityisesti allergisia reaktiota. Myös tuotteita on jouduttu vetämään pois markkinoilta, koska säilöntäaineen määrä tuotteessa on ollut liian korkea.
Benzalkonium chloride ärsyttää ihoa ja silmiä mikäli sitä käytetään enemmän kuin 0,1 %. On myös annettu suositus, ettei sitä käytettäisi silmätuotteissa, tai tuotteissa joita käytetään lähellä silmiä.

Formaldehyde. Tämän pahiksen tuntevat varmaan kaikki. Se on luokiteltu karsinogeeniksi, eli syöpää altistavaksi aineeksi. Onneksemme luonnonkosmetiikassa, meidän ei tarvitse pelätä näitä suurimpia allergisoivia säilöntäaineita. Toki voimme herkistyä mille aineelle hyvänsä mutta toistaiseksi voimme käyttää luonnonkosmetiikassa suhteellisen turvallisia säilöntäaineita.

Mikä tahansa säilöntäaine saattaa aiheuttaa allergisen reaktion, mikäli käytämme liian suuria määriä. Tästä syystä onkin hyvä tutustua itse aineisiin sekä valmistajan suositusmääriin. Eikä pidä unohtaa ihmiskokeita, testaa tuotetta aina itselläsi, ennen kuin lahjoitat ystävällesi/tutullesi/perheellesi tuotteita.

Itse sain varsin hyvän opetuksen tästä testaamisesta. Isälläni on vyöruusu, psorias ja käsiekseema ja annoin hänelle pullollisen sampoota kokeiltavaksi. Tuloksena oli liekkeihin roihahtanut vyöruusu, joka repi ihon auki ja sai ihon tuottamaan erilaisia kudos- sun muita nesteitä, sekä järkyttävää kipua.
Vahingosta viisastuneena, käytän nykyään enemmän aikaa raaka-aineiden tutkimiseen ja selvitän aina, käykö joku raaka-aine isäni iholle vai ei.

Lähteitä;
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19883218
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21569742
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24676461
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24420805
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23713837
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2117771
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23160431

Kommentit