Laventeli vartalovoi

Talvi hiipii yhä lähemmäksi, vaikka tällä hetkellä se ei tunnukaan siltä. Ilma on vielä lämmin (poikkeuksellisen lämmin!) ja aurinkoinen. Tykkään, tykkään!
Ja joulu yllättää minut joka vuoksi, vaikka tiedostankin sen, että siihen on toki vielä aikaa. Varsinkin saippuoiden kohdalla joulu tulee aina liian nopeasti. (saippua vaatii kypsyttämisen minimissään 4-6 vk, eikä siis ole heti valmis, ellei kyseessä ole valmis saippuamassa, joka vain sulatetaan). :)

En erityisemmin kärsi kuivasta vartalosta talvisin mutta kuopuksemme kärsii sitten minunkin edestä. Hänellä on atooppinen iho ja välillä iho oikein kuoriutuu kuin appelsiini ja on todella kipeä. :( Sheavoi on erinomainen apu kuivalle ja atooppiselle iholle. Tässä reseptissä olen korvannut sen mangovoilla, koska oma sheavoivarastoni on ihan lopussa enkä voi tilata vielä uusia raaka-aineita käärmekatastrofirahapulan vuoksi.

Sen enempää nyt selittelemästä tässä teille resepti;

vesifaasi
52 % vesi
10 % laventelikukkaisvesi
2 % glyseriini

rasvafaasi
5 % makadamiaäöljy
5 % soijaöljy
15 % mangovoi (voit korvata sheavoilla)
6 % BTMS
3 % setyylialkoholi

loppuvaihe
1 % säilöntäaine
1 % laventeli eteerinen öljy 

Kuinka valmistat?

1. Mittaa molemmat faasit eri astioihin ja lämmitä ne 70 asteeseen 20 minuutin ajaksi. (Jos haluat säästyä veden haihtumiselta, valitse sellainen astia, mistä vesi ei pääse haihtumaan.)
2. Tarkasta veden paino ja lisää tarvittaessa. Yhdistä faasit; kaada vesifaasi öljyfaasiin ja sekoita maidonvaahdottimella samaan aikaan.
3. Jatka sekoittamista viileällä pinnalla, esimerkiksi lavuaarissa, missä on kylmää vettä tai kylmällä tiskipöydällä.
4. Kun lämpötila on alle +40 astetta, lisää joukkoon säilöntäaine (itse käytin tällä kertaa Cosgard-nimistä säilöntäainetta, inci: Dehydroacetic acid, benzyl alcohol)
5. Kun voiteen lämpötila on +20 astetta, lisää laventeli eteerinen öljy. Voit toki myös lisätä eteerisen öljyn lämpöisempäänkin voiteeseen. (sanotaan, että eteerisissä öljyissä häviää vaikuttavat aineet, jos lisäät ne liian lämpöiseen seokseen, tällöin eteerisestä öljystä jää vain haju)
6. Purkita ja etiketöi.

Tietääkseni tuosta eteeristen öljyjen lisäyksestä ei ole tieteellistä näyttöä, joten siihen en osaa sanoa varmaksi, mikä on oikea tapa. :)

Jos haluat maustaa vartalovoidetta väreillä, lisää vesifaasiin esimerkiksi sinistä tai violettia mica-väriä ihan ministi (siis tosi tosi vähän). Tarkoitus ei siis ole tehdä vartalomaalia, vaan kevyesti värjätä voide. :)

 Laventeli vartalovoi on helppo levittää iholle, jättää hivenen rasvaisen tunteen, joten suosittelen käyttämään tätä iltaisin nukkumaan mennessä. Voit toki käyttää sitä myös aamuisen, jos kosketustuntuma ei tunnu pahalta. (itselläni on aistiyliherkkyys ja liian rasvaiset voiteet ärsyttävät suunnattomasti).
Mielestäni 1 % on liikaa eteeristä öljyä, 0,5 % olisi parempi määrä.

Voit käyttää säilöntäaineena muitakin, kuin mitä olen maininnut. Muista tarkastaa käyttämäsi säilöntäaineen maksimi käyttömäärä.

Vaihtele öljyjä ja etsi itsellesi sopivat öljyt ja voit. Kaakaovoita ei kannata käyttää tässä reseptissä 15 %, koska se kovettaa voidetta liikaa. Setyylialkoholin tilalla voit käyttää muita rasva-alkoholeja, jos sinulla sattuu niitä olemaan. Voit muunnella vartalovoita helposti. Käytä laventelikukkaisveden tilalla jotain toista kukkaisvettä, voit myös korvata veden kokonaan aloe vera mehulla. Suosittelen käyttämään kevyitä öljyjä, mikäli käytät 15 % sheavoita, sillä sheavoi itsestään on hyvin rasvaista ja raskasta. Mangovoi jättää iholle mattapintaisemman tunteen eikä ole niin raskas. Jos kärsit todella kuivasta ihosta, niin kokeile ihmeessä hamppuöljyä, avokadoöljyä, jojobaöljyä,riisileseöljyä, seesamiöljyä tai arganöljyä. Aloevoin kanssa voit kokeilla käyttää raskaampia öljyjä, kuten avokadoöljyä tai oliiviöljyä.

vesi- ja rasvafaasit
veden lämmitys mikrossa.
vesifaasin osuuden tarkistaminen.
vesifaasi kaadettuna rasvafaasiin.
sekoitus.
valmis vartalovoi, enää purkitusta vailla.
Laventeli vartalovoi valmiina, vain etiketti puuttuu.

Pahoitteluni kuvien laadusta. Kamerani on kyllä huippu mutta kuvaaja ei! :)

Kommentit