Kotikemistin opiskelupäivä

Käsi kipuilee edelleen. Kyynerpää alkaa olla kohtuullisessa kunnossa, joten ranne päätti aloittaa vihoittelun. Ranteessa siis sama vaiva kuin kyynerpäässä. Noh, vaihtelu virkistää. Viime päivät olen imenyt tietoa ja lukenut netissä eri kosmetiikan ja kemian kirjallisuutta.
Tällä hetkellä lukutyön alla on kirja nimeltään "Introduction to cosmetic formulation and technology". Sangen kuivaa luettavaa välillä mutta erittäin hyödyllistä tietoa kuitenkin. Englannin kieli tosin välillä tuottaa haasteita ja ennenaikaisia harmaita hiuksia ja lukemisesta on pakko pitää taukoa, että aivot ehtivät omaksumaan uusia tietoja. :)

Tiesittekö, että C-vitamiini on kosmetiikan raaka-aineena erittäin haasteellinen? Se on erittäin herkkä hapelle ja läpäisee ihoa heikosti ja koska se on vesiliukoinen, se ei imeydy sataprosenttisesti ihoomme. Myös stabilisuus voi muodostua ongelmaksi. Jotta voisimme käyttää c-vitamiinia hyväksi tuotteissamme joudumme muuttamaan mm.tuotteen pH:ta. Parhaiten c-vitamiini toimii happamalla aluella; pH 3,5.

Opin myös uutta AHA-hapoista. On todettu, että mitä alhaisempi pH (hapan), sitä tehokkaampi on vaikutus. Valitettavasti samalla lisääntyy ihon ärsytys. Samalla voi muodostua ongelmaksi esimerkiksi voiteen viskositeetti, sillä osa paksuntajista ei toimi alhaisessa pH:ssa.
Jotkut AHA-hapot voivat olla samalla myös BHA-happoja, mikäli molekyyli sisältää kaksi tai enemmän karboksyyliryhmiä. Esimerkiksi omenahappo sisältää yhden hydroksyyli- ja kaksi karboksyyliryhmää, joten se voi kuulua kumpaakin (AHA, BHA) ryhmään.

Itseasiassa viime aikoina olen huomannut olevani paljon kiinnostuneempi tiedon etsimisestä ja sisäistämisestä kuin itse kosmetiikan valmistuksesta. Mitä enemmän oppii, sitä enemmän mieli alkaa janoamaan tietoa. Mies saattaisi jo luokitella tämän tiedon etsimisen jo pakkomielteeksi! :D

Hain keväällä estenomi koulutukseen ja pääsinkin pääsykokeisiin. Jotenkin osasin jo arvata, etten tulisi läpäisemään niitä. Pääsykokeet kestivät koko päivän ja sisältivät äidinkieli, englannin, kemian ja taloustieteiden kokeet. Lukihäiriöisenä äidinkieli ja englanti meni penkin alle, mikä ei siis ollut yllätys. Englantia luen ja ymmärrän lähes täydellisesti mutta kirjoittaminen on erittäin vaikeaa ja haastavaa. Äidinkieli on vähän sama kuin yrittäisi opiskella kiinaa, ei onnistu. Kuten olette varmaan jo huomanneetkin lukuisista kirjoitusvirheistä, puhumattakaan muusta kirjoitusasusta ja tyylistä. :)
Mutta kemiankokeessa loistin kuin täydenkuun yönä. :) Valitettavasti se ei ihan riittänyt, että osasi kemianpuolen, joten en saanut vaadittavia pistemääriä. Mutta kokemus oli sekin, eikä varmasti mennyt hukkaan. Huvittavin oli kyllä englanninkielen koe. Meidän piti laatia essee englanniksi aiheesta 3D-tulostimien hyödyntäminen kosmetiikanalalla. Ai miksi se oli huvittavaa? No siksi, etten olisi osannut muodostaa täydellistä mielipidettä asiasta edes suomeksi, saati että sitten jollain muulla kielellä. Se olisi vaatinut osaltani netin ja vähintään pari tuntia aikaa, jotta olisin pystynyt perehtymään asiaan paremmin.

Oma kirjaprojektini on edistynyt hitaasti mutta varmasti. Vielä kun osaisin päättää, mitä kaikkea infoa sinne kertoisin ja mitä jättäisin pois. Ja se johdonmukaisuus, voih, se vasta vaikeaa onkin, kun mieli hyppii asiasta a asiaan c ja d ja taas takaisin. :)

Ottaisin myös mielläni vastaan vinkkejä, mitä kaipailisitte tulevaan hiusten pesu- ja hoitoaineet kirjaan. Minkälaisia reseptejä haluaisitte? Vinkkejä voipi lähettää myös spostitse osoitteeseen enna.vanhala (at) gmail.com (korvaa tuo at merkki @)
Löydät myös facebookista sivuni nimeltä ADDCOSMETICS

Seuraavalla kerralla lupaan tehdä jotain fyysistä tuotetta! :) Hauskaa viikonloppua kaikille!

Kommentit