Kiinteä vihreätee palasampoo

Jäin pohtimaan onkohan tuo yhdyssana, vihreäteepalasaippua nimittäin. Kuullostaapa kyllä erittäin hassulle. Hmm.... jaahas, eksyn taas aiheesta. :)
Pitkään aikaan en ole tehnyt kiinteitä sampoita. (ärsyttää, kun en tiedä mikä on oikea sanamuoto sampoon taivutukseen!) Kaivoin tietokoneeni syövereistä tosi vanhan reseptin ja kävin tuumasta toimeen.
Vihreätee-uutetta minulla on enemmän kuin tarpeeksi varastossa. Tähän toki voi käyttää myös muita uutteita mutta päätin käyttää tätä, koska sitä todellakin on paljon!
Kiinteä sampoopala on myös ekologinen vaihtoehto, sillä se ei jätä muovijätettä jälkeensä ja mukana matkoilla, ei tarvitse pelätä, että se kaatuisi laukkuun ja sotkisi laukun kokonaan.

Reseptissä käytin nestemäistä panthenolia. Mikäli käytät jauhemaista panthenolia, sekoita se pieneen tilkkaan vettä tai nestemäiseen pinta-aktiiviin. Muussa tapauksessa tee työohjeiden mukaan.

Tämä palasampoo ei siis ole perinteinen saippuapala. Tämä ei sisällä lipeää vaan on tehty pinta-aktiiveistä ja muista aineista.

Tässä ekaksi resepti;



30 % SCI (jauhe)
30 % DLS (jauhe)
15 % coco glukosidi
10 % coco betaine
3 % setyylialkoholi
5 % BTMS
2 % kaakaovoi
1 % hyd.kaurapro.
2 % panthenol
1,5 % vihreätee uute
0,5 % säilöntäaine


Työohjeet:

1. Mittaa astiaan kaikki muut aineet paitsi nestemäinen panthenol, säilöntäaine ja vihreätee uute.
2. Kuumenna seosta, kunnes aineet sulavat. Voit sekoittaa varovasti seosta esim.lusikalla. Äläkä hätäile, seos ei sula silmänräpäyksessä.
3. Jos seos tuntuu siltä,että se on liian "kuiva", lisää pienen pieni tilkka coco betainea.
4. Sekoita seosta lusikalla ja anna jäähtyä +45 asteeseen, jolloin voit lisätä panthenolin, säilöntäaineen ja vihreätee uutteen.
5. Tarkista, että koko seos on varmasti sulanut ja aineet sekoittuneet. (seoksen pitäisi olla koostumukseltaan kuin taikinaa)
6. Painele seos silikoniseen muottiin ja tunge pakastimeen. 1-2 h riittää.
7. Ota pakastimesta ja kumoa esim. leivinpaperille ja anna olla rauhassa 24 h.

Voit pakata kiinteän sampoopalan saippuakoteloon, tai vaikkapa folioon matkan ajaksi. Kun käytät palaa suihkussa/saunassa, muista jättää pala niin, ettei se lillu vedessä tai mielellään ole lainkaan kosketuksissa veteen. 
Aineiden sulatusvaihe
"taikinavaihe" tässä kuvassa taikina on hiukan liian kuivaa, joten lisäsin tilkan coco batainea.




"taikina" paineltuna silikoniseen vuokaan.
 
Valmiina siirtymään pakastimeen.
Valmis sampoopala.

Jos teillä on yhtä pöljä kissa, kuin meillä, niin kannattaa laittaa sampoopala kissan ulottumattomiin. Meidän rexi ehti jo upottaa kyntensä tähän palaan heti kuvaamisen jälkeen. *mur* Luojan kiitos, se ei yrittänyt syödä sitä. Tuolla kissalla nimittäin ei ole minkäänlaista itsesuojeluvaistoa, joten saa olla tosi tarkkana, mitä jättää sen ulottuville!!

Ideat alkavat ehtyä, joten ottaisin mielelläni vinkkejä ja ideoita vastaan, mitä kokeilisin tehdä seuraavaksi.
Työnalla on e-kirja, josta löytyy reseptejä hiusten pesuun ja hoitoon, eli sampoita ja hoitoaineita. Reseptien lisäksi kirjaan tulee neuvoja ja ohjeita raaka-aineista ja valmistusvälineistä. Kokoan siis ahmittua tietotaitoa sanalliseen muotoon, jotta muutkin voisivat ammentaa innostusta ja osaamista, sillä ei tämä kosmetiikan valmistus rakettitiedettä ole. :) Välillä pitää keitosten mennä ihan pyllylleen, ennenkuin sitä oppii. Mutta niinhän se menee, että fiksut oppii muiden virheistä ja tyhmät eivät edes omistaan. Taidan kuulua siihen välimaastoon, jotka oppivat vain omista virheistään ja nekin pitää tehdä muutaman kerran, ennenkuin oppi menee perille. Hih. :)

Kommentit

  1. Nyt on pakko laittaa kommenttia,tosi kiva blogi sulla!
    Oisko sulla jotakin hiusten tehohoitoaine-reseptiä?
    Kaapissa polysorbate80 ja öljyjä ja päässä kiinni pitkä vaalennuksen vahingoittama ja kuiva tukka.
    Joten jos on vinkkejä miten ja mitä aineita kannattaisi käyttää paksuun hiusnaamioon olisin kiitollinen niistä!

    VastaaPoista
  2. Eikä! Arvatkaapa mitä tapahtui. Kirjoitin pitkän litanian hiustenhoitoaineista, raaka-aineista, hiusten rakenteesta ja muusta ja kun viimein painoin julkaise nappia, se kysyi kirjautumista ja tottakai kirjauduin ja PUFFF, koko teksti hävisi, kuin kissa kuumalta hellalta! :O Tähän tekisi mieleni luetella muutamia rumia sanoja mutta jätänpä ne toistaiseksi. :D Vastaan kysymykseesi mutta juuri nyt käsi kramppaa sen verran, että täytyy antaa sen levähtää yön yli. :)

    VastaaPoista
  3. No niin, josko nyt onnistuisi paremmin. :) Itselläni on myös kemiallisesti raiskattu tukka, eli permanentti. Päänahka ja tyvi on rasvoittuvaa sorttia mutta permanentin polttamat latvat ovat kuivat, karheat ja helposti katkeavat. Mitä enemmän hiusta on käsitelty, sitä korkeampi on hiuksen pH sekä negatiivinen varaus. Hiusnaamiot ja tehohoitoaineet vaativat pidemmän ajan vaikuttaakseen hiukseen 5-10 minuuttia. Kiinteä hoitoainepala on yksi erinomainen vaihtoehto kuiville latvoille, sillä se sisältää runsaasti positiivisesti varautuneita aineita. Öljyistä parhaimmat ovat avokado, kookos, soija ja makadamia. Tässä on yksi resepti kiinteästä hoitoainepalasta;
    60 % BMTS
    10 % setyylialkoholi
    10 % kasvivoita (shea, murumuru, mango)
    7 % kehäkukkaöljy
    3 % hydrolysoitu vehnäproteiini
    jäähdytysvaiheessa lisää;
    3 % honeyquat
    2 % panthenol (neste)
    2 % cetrimonium chloride

    Valitettavasti cetrimonium chloridea ei löydy Suomesta ja euroopastakin sitä saa todella etsiä. Se on kuitenkin ihan ehdoton ja loistava aine hiuksille.
    Honeyquat on myös hyvä hoitava aine hiuksille. Myös öljyhauteita voi kokeilla hiuksille, eli hiero päähäsi esim.avokadoöljyä, laita pyyhe ympärille ja anna vaikuttaa n.30 minuuttia, jonka jälkeen pese hiukset normaalisti (ei millään tehopuhdistus-sampoolla!)
    Hiuksiin jätettävät hoitoaineet ovat myös mainioita, mikäli sinulla on kuivat hiukset ja varsinkin, jos sinulla on kuiva päänahka. Mikäli löydän jostain verkkokaupan, joka myy cetrimonium chloridea, pääsen vihdoinkin tekemään lisää hoitoaineita, jotka ovat nyt olleet tauolla tuon raaka-aineen saatavuuden vuoksi. Toki hoitoaineita voi tehdä ilman tuota raaka-ainetta mutta omat hiukseni selvästi ovat paremmat, kun tuotteessa on cetrimonium chloridea.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti