Vaikuttava aine Cetrimonium chloride

Cetrimonium chloridea (setrimonium kloridi) käytetään yleisesti hiusten hoitoaineissa. Se on positiivisesti varautunut, kun taas hiukset ovat negatiivisesti varautuneet. Hoitoaineiden idea on neutralisoida sähkövarauksia. Tästä syystä hiuksista tulee pehmeät, kiiltävät ja sileät. Ilman positiivisesti varautuneita aineita hoitoaine ei ole hoitoaine.

Cetrimonium chloridea on todella todella vaikea löytää Euroopasta, eikä sitä kasva joka oksalla myöskään Amerikassa. Mikäli löydät sitä jostain puljusta, niin tilaa kerralla isompi satsi. Aikaisemmin sitä löytyi täältä mutta tällä hetkellä ks.pulju on suljettu. Jenkeistä sitä löytyy ainakin täältä ja täältä.

Se ei ole erityisen halpaa ja sitä kuluu hoitoaineisiin yllättävän paljon. Käyttösuositus vaihtelee valmistajan ja vaikuttavan aineen pitoisuuden mukaan. Se on veteenliukeneva mutta itse olen käyttänyt sitä vasta loppuvaiheessa, en vesifaasissa. Yleisesti käyttömäärät ovat olleet 2-3 %.

Mitä vaurioituneemmat hiukset sinulla on, sitä suurempi syy on käyttää hoitoaineita. Usein hiukset vaurioituvat latvoista tai hiusten puolivälistä, tässä syy miksi hoitoainetta laitetaan yleensä vain latvoihin. Mikäli sitä laittaa paljon päänahkaan, hiukset rasvoittuvat ja latistuvat nopeammin.

Cetrimonium chloridea valmistetaan yleensä synteettisesti mutta sitä on mahdollista saada palmun siemenöljystä, mikä ei kyllä välttämättä ole se ekologisin tai luontoa säästävin vaihtoehto.

Tässä yksi hoitoaine resepti, jossa olen käyttänyt cetrimonium chloridea.

66,5 % vesi
10 % manukahunajavesi
2 % hydrolysoitu kauraproteiini
1 % hydrolysoitu lupiiniproteiini
2 % BTMS
3 % setyylialkoholi
8 % öljyä (esim.kehäkukka, makadamia tai avokado)
2 % cetrimonium chloride
2 % honeyquat
2 % panthenol
0,5 % hajuste
1 % säilöntäaine

Kommentit