Roll-on deodorantti

Minun täytyy tunnustaa jotain. Tilasin vuosi sitten tyhjiä roll-on dödö purkkeja, enkä ole kertaakaan kokeillut tehdä niitä. Mutta korjasin tilanteen tänä kesänä! :)
Jostain syystä dödön teko on aina vaan lykkääntynyt, tai ei vain ole huvittanut tehdä. Itse tekeminen oli kyllä varsin simppeliä ja raaka-aineetkin helposti saatavia.

Halusin nimenomaan tehdä nestemäisen roll-on dödön, koska minulla on varastossa iso pino tyhjiä purkkeja. Muutamaa reseptiä muokaten onnistuin kehittämään mielestäni hyvän koostumuksen omaavan dödön. Valitettavasti olen erittäin helposti hikoavaa sorttia eikä tämä(kään) dödö vielä hajua 100 % pois moneksi tunniksi mutta tunnustan, että näin muutaman käyttöpäivän jälkeen fiilis on aika freesi. Kainalot eivät haise kuolleelle eläimelle mutta haju ei myöskään ole sellainen pistävä tai tukehduttava, niinkuin jossain hajuvesiosastolla (tai nykyisin kertakäyttösideosastolla).

Tässä resepti

58,9 % vesi
20 % aloe vera
0,10 % allantoiini
5 % glyseriini
0,50 % kookos glukosidi (coco glucosidi)
2 % maissijauho
5 % alkoholiuutos (siankärsämö)
2 % makadamiaöljy
1 % ecosafe (säilöntäaine)
1,5 % setyylialkoholi
1 % vegetal (Cetearyl Alcohol and Cetearyl Glucoside)
1 % sitruuna eteerinen öljy
2 % paju-uute

ripaus natrosolia (Hydroxyethyl Cellulose)

Työohjeet

1. Mittaa vesifaasiin vesi, aloe vera, allantoiini, glyseriini ja maissijauho.
2. Mittaa rasvafaasiin setyylialkoholi, vegetal ja makadamiaöljy
3. Kuumenna molemmat faasit 70 asteeseen 20 min.ajaksi.
4. Ota vesifaasi ja tarkista veden paino, lisää vettä tarvittava määrä ja kaada joukkoon kookos glukosidi, kuumenna vielä sen verran, että pinta-aktiivinen aine sulautuu joukkoon ja seos on yhtä lämmintä kuin rasvafaasi. Kaada joukkoon myös alkoholiuutos.
5. Yhdistä faasit, sekoita voimakkaasti muutaman minuutin ajan ja anna viilentyä.
6. Kun lämpötila on alle +45 astetta, lisää säilöntäaine ja paju-uute.
7. Anna jäähtyä ja lisää eteerinen öljy (lämpötila +25) sekoita ja purkita. Muista etiketöidä.

                       Loppuvaiheessa ollaan, purkitusta vaille.

                                  Dödö purkissaan. Etiketti odottaa tulostusta.

Ihastuin kyllä kovasti dödön koostumukseen. Se ei toki imeydy samalla nopeudella, kuin rexona mutta tuntuu iholla miellyttävältä, pitää kainalot pehmeänä ja levittyy hyvin, mikä omasta mielestäni on tärkeää. Sitruuna ei kyllä ole itselleni paras hajunpoistaja, salvia tuntuu paljon tehokkaammalta. Uskoisin, että kaikki bakteereja tappavat/hillitsevät aineet auttavat hienhajun syntymisessä, joten seuraavalla kerralla kokeilen ehdottomasti salviaa ja timjamia. Ja ehkä laventelia, ihan vain siksi, että se tuoksuu paremmalta kuin timjami ja salvia. :)

Hauskaa loppukesää kaikille, toivotaan auringon säteiden vielä vilkkuvan taivaalla ennen syksyn pimeyttä.

Kommentit