Mustaherukka samppoo

Huomasin hiusteni pitävän samppoista, joissa on hiukan öljyä. Erityisesti kuivat latvat pitävät siitä.
Jääkaapista löytyi mustaherukkaöljyä, joten halusin kokeilla sitä tällä kertaa.
Manukahunajavesi on iholleni kuin karkkia, joten päätin käyttää sitä myös. Pinta-aktiiviseksi aineiksi valitsin rasvaisille hiuksille sopivat dls ja alkyl polyglucoside. Varastossani on myös vielä paljon erilaisia uutteita jäljellä, joten tähän valitsin vihreäteeuutteen ja mustikkauutteen. Vaahtoava soijaproteiini tuo samppooseen mukaan myös vaahtoavuutta.

En ole enää nykyisiin samppoisiin lisännyt hajusteita. Jotenkin ne vain ärsyttävät ja migreeniherkkänä ihmisenä saan myös helposti migreenikohtauksia voimakkaista hajuista.

Tässä teille resepti

50,5 % vesi
5 % manukahunajavesi
2 % panthenol (jauhe)
3 % glyseriini
2 % jojobaproteiini
10 % coco betaine
5 % dls (jauhe)
10 % alkyl polyglucoside
2 % sucrose cocoate
0,5 % ksantaanikumi
1 % polysorbaatti-80
1 % mustaherukkaöljy
2 % mustikkauute
0,2 % potassium sorbate (suomeksi kaliumsorbaatti)
0,8 % ecosafe (säilöntäaine)
3 % vihreäteeuute
2 % vaahtoava soijaproteiini

Työohjeet kuinka valmistat

Kerää valmiiksi tarvittavat aineet

1. Lisää vesi, glyseriini, potassium sorbate, panthenol ja jojobaproteiini ja kuumenna seosta 20 minuuttia 70 asteessa.

2. Mittaa seoksen paino ja lisää tarvittava määrä vettä seokseen.

3. Lisää ksantaanikumi varovasti sirotellen kuumaan vesiseokseen. Muista vatkata esim.maidonvaahdottimella seosta samalla.



Punnitse raaka-aineet
4. Lisää seuraavaksi sucrose cocoate. Tämä raaka-aine vaatii sulakseen lämpöä, joten älä  lisää sitä kylmään seokseen.

5. Seuraavaksi vuorossa on manukahunajavesi, polysorbaatti-80, mustaherukkaöljy sekä pinta-aktiivi alkyl polyglucoside. Sekoita seosta hellästi esim.haarukalla. Älä vatkaa enää.

6. Lisää joukkoon sirotellen jauhemainen dls. Älä säikähdä, jos seos menee klönttimäiseksi. Dls kyllä sulaa joukkoon, kunhan maltat mielesi. Sekoita hellästi haarukalla.

7. Nyt seos saa jäähtyä n. +40 asteeseen ja lisää joukkoon coco betaine, vaahtoava soijaproteiini, toinen säilöntäaine sekä uutteet.

8. Jätä seos jäähtymään ja mielellään anna olla yön yli ennenkuin purkitat samppoon.




Kuumennusvaihe

Muutamia asioita, joita kannattaa huomioida

* Coco betaine ja vaahtoava soijaproteiini eivät kestä vatkaamista. Yhtään. Kumpikaan ei välttämättä tarvitse kuumennusta, joten ne voidaan huoletta lisätä vasta loppuvaiheessa samppooseen.

* Ksantaanikumi taas paakkuuntuu ärsyttäväksi limaklöntiksi, jos sen lisää kylmään veteen ja kerralla koko satsin. Lisää se siis kuumaan veteen ja hissunkissun pieninä eriä.

Ksantaanikumin sekoitus vesiseokseen
* jos teet pieniä eriä, käytä laadukasta maidonvaahdotinta sekoitukseen. Isommat erät menee sähkövatkaimella.

* Älä lisää öljyä samppooseen liikaa. 3 % on ihan maksimi. Hyvän lopputuloksen saa jo yhdellä prosentilla öljyä.

* Kun lisää samppooseen öljyä, käytä polysorbaatti-80 suhteessa 1:1, eli esim. 1 g öljyä ja 1 g polysorbaatti-80.


Valmis samppoo. Sitten annetaan vain jäähtyä.
Laiskan ihmisen etiketöinti. :)





* Dls:ää on olemassa nestemäisenä ja jauheena. Muista aina katsoa resepteistäni, kumpaa käytän. Voi nimittäin käydä niin, että jos reseptissä on nestemäisenä ja käytät jauhetta, saat aikaiseksi aika kiinteän tavaran.

Kommentit