INCI-listat ja mitä ne ovat

Tänä päivänä ostaessasi kaupasta kosmetiikkaa, kannattaa vilaista tuotteen inci-listaa.
Mikä on inci-lista ja miksi sitä tarvitaan? inci sana tulee englanninkielisestä lauseesta international nomenclature cosmetic ingredient. Se kertoo meille mistä raaka-aineista tuote on valmistettu. Inci on kansainvälinen, joten olipa asuinmaasi tai kielesi mikä hyvänsä inci on ja pysyy samanlaisena. Vähän samalla tavalla, kuin esimerkiksi myytävät matelijat ilmoitetaan niiden virallisilla lajinimillä. Itselläni on täpläpytoneita, eli Antaresia maculosa. Mikäli haluaisin myydä niitä esim. ulkomailla ilmottaisin tuon Antaresia maculosan ja kaikki tietäisivät mikä käärme on kyseessä, vaikka "kutsumanimi" olisikin eri. (anteeksi, nyt eksyn jo aiheesta!)

Mitä inci sitten kertoo meille? Se kertoo mistä aineista tuote koostuu. Ensimmäiseksi aineeksi ilmoitetaan se, mitä tuotteessa on eniten. Raaka-aineiden järjestys on siis aleneva, mitä pitemmäksi listassa mennään. Mikäli tuotteessa on jotain raaka-ainetta alle 1 %, se on myös merkittävä inci-listaa mutta järjestyksellä ei ole enää väliä. Esim, jos tuotteessa on käytetty eteerisiä öljyjä alle 1%, ne voidaan merkitä sitruuna, laventeli, bergamontti järjestyksessä tai ihan mitenpäin vain.

Suosittelen opettelemaan ja lukemaan tuotteiden inci-listoja. Ei vain siksi, että kärsisit allergiasta mutta myös siksi, että oppisit tunnistamaan raaka-aineet sekä tietäisit mistä kaikesta tuote koostuu (ja mistä aineista oikein maksat tuotteessa!)
Itse luen kaupassa melkein aina tuotteiden inci-listat. Ihan jo mielenkiinnon vuoksi. Varsinkin silloin, kun tuote mainostaa tai lupaa jotain erittäin hyvää. Kun oppii raaka-aineet (ja miten ne vaikuttaa), oppii myös valitsemaan oikeanlaisia tuotteita, eikä tyydy vain uskomaan sitä, mitä purkissa tai mainoksissa sanotaan.

Inci-listoista et näe suoraan, kuinka paljon jotakin tuotetta on tuotteessa mutta se antaa kyllä loistavasti osviittaa harjaantuneelle kosmetiikanvalmistajalle.
Esimerkiksi eteerisiä öljyjä käytetään hyvin hyvin harvoin yli 1 %. Ksantaanikumia käytetään yleisestä 0,2-0,5 %. Monissa uutteissa käyttömääräsuositus on 0-10 % mutta hyvin harva kosmetiikan valmistaja käyttää suuria määriä uutteita, koska ne ovat suhteellisen kalliita eikä tuotteeseen voi lisätä paljon ja suuria määriä uutteita. Eli jos tuotteessa on esim. 5 tai enemmän erilaisia uutteita, käyttömäärät ovat pieniä.

Miksi uutteita ei voisi käyttää 10 % ja montaa eri uutetta? Siksi, että reseptissä täytyy aina olla 100 %. Mikäli lisäät reseptiisi uutteita, ne täytyy vähentää vesiosuudesta. Mitäpä tapahtuu, kun vesiosuus on liian alhainen, esimerkiksi silloin, kun valmistetaan voidetta?! Voide joko epäonnistuu (riippuu mm.emulgaattorista) tai sitten koostumus on kaikkea muuta kuin juokseva ja hyvin levittyvä.
Otetaan käytännön esimerkki, alle resepti mustikka päivävoiteesta

Vesifaasi
45 % vesi
20 % aloe vera
2 % glyseriini
0,5 % allantoiini
1 % panthenol

Rasvafaasi
5 % arganöljy
7 % mustikkaöljy
2 % sheavoi
2 % mustaherukkaöljy
5 % BTMS
4 % alkyl benzoate

Loppufaasi
0,5 % e-vitamiini
5 % mustikkauute
1 % säilöntäaine (ecosafe)

okei, me haluamme lisätä tähän tuotteeseen 5 % kurkku-uutetta, 10 % vesimeloniuutetta ja 7 % vihreäteeuutetta. Vähennämme ne vedestä, eli 45-5-10-7=  23 % vettä. Nyt reseptissä on 46,5 % vesiosuus. Alkuperäinen vesiosuus oli 68,5 %. Mikäli haluamme tehdä kevyen, helposti levittyvän päivävoiteen vesiosuuden kannattaa olla 60-70 %. Mikäli vesiosuus menee alle 50 %, siitä tulee paksu eikä se levity enää yhtä liukuvasti kuin kevyempi voide.

Ei siis kannata antaa mainosten hämätä itseään ja maksaa itseään kipeäksi tuotteesta, joka lupaa tehdä vaikka mitä. Hyviä esimerkkejä on mm. Arganöljy. Maksaisitko tuotteesta 40 €, jonka etiketissä lukee Arganöljyseerumi vai ostaisitko arganöljyä tavispurkissa, joka maksaisi 7 € ? kummankin inci-listassa lukisi vain arganöljy. Sana seerumi antaa toki ymmärtää, että tuotteessa olisi muutakin, jotain tosi tehokasta.

Seuraavan kerran, kun ostat kosmetiikkatuotteita, vilaisehan sitä inci-listaa ja pohdi, kannattaako käyttää euronsa juuri siihen tuotteeseen, vai löytyisikö jostain halvempi ja parempi tuote. :)

Kommentit

  1. Tämä on niin totta, itse luen myös elintarvikkeiden "inci" listat läpi, haluan tietää mitä syön. :) Kiitos kivasta blogista, täällä onkin paljon mielenkiintoista luettavaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti