Kookos samppoo

Kesä on mennyt ja hurahtanut jo kohta ohi. Ja minä edelleen odotan lämpöä ja aurinkoa. Tosin taitaa tänä vuonna olla niin, että jos haluaa lämpöä ja aurinkoa on sitä pakkoa lähteä hakemaan vähän kauempaa, kuin Suomesta.

En ole ostanut kaupasta valmista samppoota varmaan puoleentoista vuoteen mutta nyt ollaan aika patti tilanteessa. Samppoot on lähes loppuun käytetty ja uutta pitäisi tehdä. Ah, mutta kun laiskottaa. :D Ei auta muu kuin ulkoistaa häiriötekijät ja aloittaa homma.

En ole koskaan tehnyt kookos samppoota ja paloin halusta kokeilla käytännössä miltä suunnittelemani resepti tuntuisi.

Tässä resepti, valmista samppoota tulee n.200 ml.

61 g vettä
20 g taikapähkinävettä
2 g panthenol (jauhe!!)
40 g aloe vera (neste)
20 g coco glukosidi
20 g coco betaine
10 g DLS
2 g hydrolysoitu kauraproteiini
10 g glyseriini
2 g polysorbaatti-80
2 g kookosöljy
2 g ecosafe
2 g peltokorteuute
1 g taikapähkinäuute
1 g kurkku-uute
4 g sucrose cocoate
1 g ksantaanikumi

Samppoota tehdessäsi, sinun ei ole välttämättömyys keitellä kaikkia aineita. Tässä tapauksessa kuumensin veden yli 70 asteeseen 20 minuutin ajaksi. Sillä välin mittasin taikapähkinäveden, pinta-aktiiviset aineet, kookosöljyn ja sucrose cocoaten toiseen purkkiin. Kun vesiosuus oli "kiehunut" tarpeeksi, annoin sen jäähtyä hiukan ja tarkistin painon uudelleen. Sen jälkeen lisäsin joukkoon panthenolin, glyseriinin, aloe veran ja ksantaanikumin ja sekoitin seoksen hyytelömäiseksi.
Seuraavaksi lisäsin vesiosuuden toisessa astiassa oleviin aineisiin ja lämmitin seosta hieman, jotta aineet sulavat paremmin ja sekoittuvat toisiinsa. Ihan lopuksi lisäsin loppuvaiheen aineet ja sekoitin haarukalla todella varovasti.
En paksuntanut samppoota suolalla, sillä ksantaanikumi tekee siitä jokseenkin paksua ja hyytelömäistä.

Saa nähdä millaista se on käytössä.

                                  Tarvittavat ainekset valmiiksi.


                                        Pesevät aineet + kookosöljy valmiina.

                                               Lopuksi pullotus, toistaiseksi vielä ilman etikettiä.

Kommentit