Hellä puhdistusmaito

Ei, tässä tuotteessa ei ole oikeasti maitoa. Joskus tavallinen kasvojen puhdistusaine on liian puhdistava mutta lisätäänpä pesuaineeseen hiukan öljyä ja emulgoivaa vahaa, niin saadaan lempeämpi puhdistusaine.
Halusin kikkailla tällä kertaa väreillä, joten ensimmäisen satsin värjäsin pinkillä micalla. Aika hattaramainen siitä tulikin ja tuoksuna tietysti purkkamaisen makea hajuste. Tämä ei sovi välttämättä naamaan, sillä tuoksu on voimakas ja jää iholle mutta jos kaipaa dove-tyyppistä vartalosuihkusamppoota, tämä on juuri täydellinen siihen tarkoitukseen!

Toinen satsi ei mennyt sitten ihan niin oppikirjan mukaan, kuin kuvittelisi. Hih. Lapset hääräsivät keittiössä ja keskittyminen oli olematonta, niinpä vahingossa laitoin ksantaanikumin vesifaasiin ja sekoitin ja vasta sitten muistin, etten ole vielä laittanut pinta-aktiivista ainetta joukkoon. Noh, niinhän siinä sitten kävi, että koko satsi vaahtoutui ja tuolla se edelleenkin seisoo tiskipöydällä odottamassa, että kuplat laskisivat, jos ikinä sitten laskeutuvatkaan... Hmmm.

Tässä perusohje, jota voit muunnella mielihalujesi mukaan.

Vesifaasi (vaihe a)
63 % vesi
0,5 % ksantaanikumi
5 % glyseriini

(vaihe b)
10 % pinta-aktiivinenaine (esim. coco glucosidi)

Rasvafaasi (vaihe c)
4 % BTMS
2 % setyylialkoholi
14 % öljy

Loppuvaihe
0,5 % säilöntäainetta
1 % hajuste (ei pakollinen)
*väriä (mica)

Työohjeet:

1. Mittaa vesifaasiin kaikki muut paitsi ksantaanikumi. (laita tässä vaiheessa myös mica-väri, jos haluat sitä käyttää)
2. Mittaa rasvafaasiin kaikki aineet.
3. Lämmitä molemmat faasit 70 asteeseen 20 min ajaksi.
4. Ota vesifaasi ja tarkasta paino, lisää vettä tarpeen mukaan.
5. Lisää ksantaanikumi vesifaasiin ja sekoita, kunnes muuttuu geelimäiseksi.
6. Lisää pinta-aktiivinenaine vesifaasiin ja sekoita varovasti.
7. Tarkasta, että molemmat faasit ovat yhtä lämpöisiä ja yhdistä ne, sekoita vähintään 1 minuutti.
8. Jatka sekoittamista samalla, kun seos viilenee.
9. Lisää lopuksi loppuvaiheen aineet, kun lämpötila seoksessa on alle +45 astetta.
10. Purkita pumppupulloon ja etiketöi!

Natriumlaktaattia ei kannata tässä käyttää, sillä se huuhtoutuu pois. Lisää hoitavuutta saat laittamalla vesifaasiin aloe veraa, B5-vitamiinia (eli panthenol, jauhemaisena, neste lisätään aina loppuvaiheessa!) tai vaikkapa allantoiinia. Osan vedestä voit korvata myös erilaisilla kukkaisvesillä.
Hajusteena voi käyttää eteerisiä öljyjä ja mica-väreillä on todella hauska leikitellä!

Raskaammat öljyt ovat tässä tapauksessa parempia, suurinosa huuhtoutuu toki pois, mutta loppuvaikutus on hoitavampi. Tässä voisi jopa käyttää 1-2 % sheavoita, aloevoita tai jotain muuta kevyttä voita. Mikäli haluat tuotteesta paksumpaa, kokeile lisätä setyylialkoholia 1-3 %. Muista aloittaa maltillisesti, sillä muuten käy niin, että puhdistusmaito ei tule ulos pumppupullosta! :D

Tähän voisi myös lisätä erilaisia uutteita tai hydrolysoituja proteiineja. Eikä oman yrttimaan kasvejakaan pidä unohtaa. Yrttejä voi uuttaa alkoholiin, öljyyn, veteen ja glyseriiniin. Helpoin tapa on tehdä teetä yrteistä, eli hauduttaa vedessä.

Tätä tuli testattua tänään saunassa. Ei vaahtoa juurikaan, pesee ihon puhtaaksi mutta ei jätä iholle sellaista kiristävää tunnetta. Iho tuntuu pesussa tosi liukkaalta (mihin en ole tottunut) ja jossain vaiheessa luulin, ettei se peseydy ikinä pois. Sama efekti tosin tulee aina myös hiustenhoitoaineiden poishuuhtelun aikana. Valitettavasti violetin version haju (tuoksu) ei ollut mikään huumaava, ainakaan positiivisessä mielessä. Käytin kolmea eri eteeristä öljyä, kaikki raskaita hajuja, koska suunnittelin tämän violetin version miehelleni. Taisin käyttää inkivääriä, ylang ylangia ja patsulia. Huh, inkivääri ainakin puskee voimakkaasti läpi. :D
Mies tottakai kysyin ensimmäisenä, voiko tätä käyttää myös hiuksiin. (miksi miehet muuten pesevät vartalonsa ja päänsä aina samoilla aineilla?) Ei, tätä en suosittele käytettävän hiuksiin. :)

               Oikealla vesifaasi, johon on laitettu pinkkiä micaa. Vasemmalla rasvafaasi.

     Valmiina pullotettuna. Kuva hieman vääristää väriä, korkki ei oikeasti ole noin punainen!


Seuraavalla kerralla sitten hiukan roll-on deodoranttia!

Kommentit