Yrteistä samppoota

Valitettavasti en ole ehtinyt tekemään mitään kosmetiikkaa viimeiseen kuukauteen. Nytkin minun oli pakko teljetä kissanpentu Leevi olohuoneeseen, sillä hommasta ei meinannut tulla mitään tämän pikkukaverin mukana ollessa. :)

Halusin tänään hyödyntää kuivaamiani yrttejä, jotta ne eivät unohtuisi kaapin perälle. Ja koska samppoota tarvitaan aina, päätin käyttää valitsemani yrtit samppooseen. Tähän samppooseen tulee siis nokkosesta ja poimulehdestä uutettua vettä. Lisäksi halusin käyttää taikapähkinäuutetta, koska en ole vielä kertaakaan ehtinyt laittaa sitä mihinkään kosmetiikkaan. (hmm..ainakaan muistaakseni.)

Ihan ekaksi tässä teille resepti. Kerron myöhemmin, miten voi muokata reseptiä mieleiseksi.

69 % vesi (nokkos-poimulehtivettä)
5 % coco betaine
5 % sulfosuccinate
5 % coco glukosidi
2 % vaahtoava kauraproteiini
2 % hydrolysoitu lupiiniproteiini
2 % glyseriini
0,5 % ksantaanikumi
2 % sucrose cocoate
1 % glyseryl oleate
2 % panthenol (jauhe)
0,5 % potassium sorbate
4 % taikapähkinäuute

Kuinka muokata reseptiä omiin tarpeisiin?
Ksantaanikumin tilalla voit käyttää muita kumeja esim.guarkumia. Pinta-aktiivisia aineita voit käyttää esim. SCI, lauryl glukosidia. Proteiinit voi jättää pois ja korvata ne vedellä. Mikäli sinulla on panthenolia nestemäisenä, voit käyttää enemmän kuin 2 %. Säilöntäaineena voit käyttää muuta kuin mitä minulla on tässä, tarkista säilöntäaineen max.käyttömäärä. Taikapähkinäuutteen voit jättää pois tai käyttää muuta uutetta. Sucrose cocoaten ja glyseryl oleaten voit jättää kokonaan pois ja korvata vedellä.
Muista laskea aina lopputulos; 100 %. Tässä reseptissä on peseviä aineita yhteensä 15 %, joten se soveltuu käytettäväksi esim. joka päivä. Suolaa on turha käyttää paksuntamiseen tässä reseptissä, sillä glukosidit eivät paksuunnu suolalla ja sulfosuccinatea ja coco betainea on liian vähän, jotta samppoo paksuuntuisi.

Valmistus

Kerää tarvittavat aineet pöydälle. Mittaa uutettu yrttivesi ja lisää siihen proteiinit, glyseriini, panthenol (ei nestemäinen), potassium sorbate, sucrose cocoate ja glyseryl oleate. Kuumenna seos 70 asteeseen 20 minuutin ajaksi. Tarkista veden määrä (vedestä haihtuu osa, kun sitä kuumennetaan). Lämmitä mikrossa kiehuvaksi yrttivettä ja lisää se seokseen, jotta vesimäärä on oikea.
Vatkaa samalla seosta, kun lisäät ksantaanikumin. Seuraavaksi punnitse ja lisää pinta-aktiiviset aineet ja sekoita varovasti haarukalla. Yritä välttää vatkaamista ja vaahdon muodostumista. Anna jäähtyä ja lisää taikapähkinäuute, kun lämpötila on alle +45 astetta. Purkita samppoo huoneenlämpöisenä.

   Kerää tarvittavat aineet pöydälle ja häädä kissakaveri pois keittiöstä. :)

Valmis samppoo odottamassa pullotusta.


Kommentit