Vaikuttava aine: Glyseriini

Meille on saapunut uusi vauva, joka hieman hankaloittaa kosmetiikan valmistusta. :D Nimittäin 3 kk ikäinen cornish rex poika. On aivan toivotonta tehdä mitään keittiössä ilman, että Leevi olisi mukana kuvioissa.
Noh, tarkastellaan tänään hiukan glyseriiniä lähempää, mikäli kissa nyt vain pysyy poissa näytöltä.

Glyseriini on humektantti, eli kosteudensäilyttäjä. Glyseriiniä voit käyttää vesipitoisissa tuotteissa. Se on tehokas kosteuttaja. Glyseriinin käyttömäärä vaihtelee valmistajan suosituksen mukaan mutta sitä on turvallista käyttää jopa 90 %.

Mikä on humektantti? Olen jossain vaiheessa sivunnut sitä ohimennen. Humektantti on kosteudensäilyttäjä, joka imee kosteutta ilmasta ja sitoo sitä itseensä.

Glyseriiniä näkee samppoissa ja muissa pesuaineissa. Ei pelkästään siksi, että se kosteuttaa vaan myös lisää vaahtoa tuotteeeseen. Tai pikemmin parantaa vaahdon muodostusta. Glyseriini vaikuttaa myös jonkin verran viskositeettiin, tehden tuotteesta paksumpaa. Se ei kuitenkaan ole varsinainen paksuntaja, joten pelkällä glyseriinin lisäyksellä, et saa samppoostasi paksumpaa.
Se on myös edullinen raaka-aine (no okei, tästä voidaan olla eri mieltä, mikä on edullista ja mikä taas on tosi tosi halpaa.)
Pois pestävissä tuotteissa glyseriini on natriumlaktaattia parempaa, sillä se ei huuhtoudu pois iholta/hiuksista. Tästä syystä on siis turha lisätä natriumlaktaattia pois pestäviin tuotteisiin.

Säilöntäaineet ovat olleen varsinainen kuuma peruna viime viikkoina somessa. Tästä innostuneena aloin kaivamaan lisää tietoa ja törmäsinkin erääseen patenttiin, koskien glyseriiniä. Minulle selvisi, että glyseriinillä voi korvata veden, jolloin säilöntäaineen käyttöä ei tarvita. Tässä on kyllä myös huono puoli, sillä glyseriini on koostumukseltaan hieman tahmaista. Mikäli lisää vesipitoiseen tuotteeseen enemmän kuin 50 % glyseriiniä, se käyttäytyy kuin säilöntäaine.  Mutta toisaalta, miksi laittaa glyseriiniä niin paljon johonkin tuotteeseen? Pelkästään samppoissa 3-5 % käyttömäärä tekee omat hiukseni tahmeiksi ja ne rasvoittuvat melkein heti. Ehkäpä johonkin ekseemaan tai psoriakseen korkea glyseriini määrä voisi olla hyvä.

Koska glyseriini on veteenliukeneva, lisää se vesifaasiin. Se kestää kuumentamisen.

Aurinkoista viikkoa kaikille! :)

Kommentit