Viikon pohdintoja

Tällä viikolla on tullut pohdittua ja ihmeteltyä monen monta asiaa. On sertifikaattien sekamelska, öljyjen samanniminen arvoitus ja ihan vaan pieleen menneet tuotteet, jotka ei menny ihan  niinko strömssössä. :D

Josko aloittaisi rapsiöljystä. Joskus fb:n foorumilla ollaan pohdittu onko canola oil ja rapeseed oil todellakin samaa öljyä. Noh, tänään tuli vastaus nenän eteen ja ajattelin kertoa sen myös teille. :)
Kyllä. Se on samaa öljyä. No, ainakin melkein. Kumpikin öljy saadaan rapsista. Matalaerukkahappoinen rapsiöljy on nimeltään canola oil ja rapeseed oil on taas korkean erukkahappopitoisuuden sisältäväää rapsiöljyä. Erään tutkimuksen mukaan canola oil olisi parempi vaihtoehto iholle, koska se ärsyttää ihoa vähemmän.

Kun homma menee puihin. Joskus asioiden sisäistäminen ja erityisesti muistaminen on vaikeaa. Hyvä esimerkki viime viikolta. Halusin tehdä öljyä sisältävän vartalosuihkusamppoon. Löysin valmiin ohjeen, mitä aloin muutella ihan hatusta. Kun valmis tuote alkoi vuorokauden kuluttua erottua ( pesuaine putosi pohjalle, keskelle tuli öljyt ja pinnalle muut aineet) aloin tutkia reseptiä tarkemmin ja samalla selailin omia muistiinpanojani sekä kirjoja. Niin, hupsista stana, siellähän lukee, että älä lisää samppooseoksiin yli 3 % öljyä. Noh, mun respassa oli sen 3 % öljyä, eikä yhtään enempää mutta saattoi sitä lörähtää ehkä hiukka enemmän valmistusvaiheessa. :D Juu, ei näin!!!

Sertifikaatit. Voe elämä. Luulisi, että sertifikaatit olisi helppoja tunnistaa. Ennen kaikkea luulisi, että tuote jolla on sertifikaatti olisi automaattisesti luonnonkosmetiikkaa, tai että niillä olisi samat kriteerit. No ei ole. Esimerkiksi Ecosert- sertifikaatti aiheuttaa meikäläiselle ennenaikaisia harmaita hiuksia (onkohan toi muuten yhdyssana?!!!)
Yksi esimerkki mihin olen törmännyt tällä viikolla on emulgointiaine nimeltä EmulPro. Se on ECOSERT- sertifikoitu aine, joka sisältää glyceryl stearatea (joka on ok) ja PEG-100 stearatea.
ööö, hetkinen. Että niinku mitä?! Tuli sellainen WTF fiilis hetkellisesti. Kuinka moinen on mahdollista?
Innostuin tutkimaan lisää eri sertifikaatteja ja erityisesti tätä ECOSERTiä. Luonnonkosmetiikan sertifigoinnit erovat toisistaan huomattavasti! (kuten sain huomata).  Osa sallii synteettisiä aineita, osa ei ja osa sallii tietyn verran. Suomalaisessa luonnonkosmetiikkaohjeistuksessa kielletään selvästi PEG-yhdisteet.
ECOSERT myönnetään huomattavasti helpommin kuin esim. BDIH-sertifikaatti. Tästä syystä ECOSERTin saaneita tuotteita on enemmän, koska kriteerit eivät ole yhtä tiukat.
Kaikkein tiukimmalla seulalla vetää Iso-Britannian Soil Association. Tuote saa Soil Association sertifikaatin vain jos sen raaka-aineista on 70 % luomua. Tämä sertifikaatti on niin tiukka, että samppoiden valmistus ei onnistu tällä sertifikaatilla.
ECOSERT sallii useampia synteettisiä raaka-aineita kuin BDIH mutta tässäpä täytyykin muistaa, että ECOSERT on luomumerkki (miten se voi olla luomu, jos se sallii synteettiset?!!!) ja BDIH on luonnonkosmetiikkamerkki.

Yleisesti voisimme todeta, että mikäli haluamme todella "aitoa" luonnonkosmetiikkaa, tulisi huomio kiinnittää sertifikaatioihin ja suosia tiukempia sertifikaatteja.
Näitä ovat;

*NaTrue
*BDIH
*Soil Association

Lisäksi pitäisi muistaa, että sertifikaatit maksaa (ja paljon!). Pienillä firmoilla ei ole varaa maksaa sertifikaatioista, vaikka ne täyttäisivätkin niiden kriteerit. Jälleenkerran suosittelen opettelemaan INCI-listoja, jotta osaat itse päätellä mitä tuotteita ostat.

Aurinkoista viikkoa kaikille! :)

Kommentit