Samppoon valmistus

Viime aikoina olen suunnitellut paljon tuotteita, erityisesti samppoita mutta toteutus on jääny hieman vajaaksi, kun ei sattumoisin ole lääkitystä päällä. Toisinsanoen jumitus on ollut 100 %. :(
Tänään sitten päätin ottaa "itseni niskasta kiinni" ja toteuttaa suunnitelmat käytännössä.

Aloitetaan kuitenkin ihan pikkuruisilla perusjutuilla nyt aluksi.
Rakenna reseptisi aina %. Käytä aina tislattua vettä. (tai mun tapauksessa lähdevettä...) mutta älä koskaan käytä vesijohtovettä.

Kun lähdet rakentamaan reseptiäsi, pohdi mitä haluat tuotteelta? Hoitavuutta, syväpuhdistusta, hellävaraisuutta? Valitse raaka-aineet sen mukaan mitä tuotteelta haluat.
Perus samppoossa on peseviä aineita 8-15 % (jos peset hiukset joka päivä)
2.Perus samppoo 15-30 % peseviä aineita
Syväpuhdistava samppoo 30-40 % peseviä aineita.

Samppoo perusohje;
15-40 % peseviä aineita
0,5-1 % säilöntäaineita
1 % hajuste
0-3 % suolaa, paksuntavia kumeja tai muita paksuntavia aineita
100 % vettä.

Mitä muuta haluamme samppooseen? Jotain, mikä kosteuttaa. Glyseriini on edullinen ja kosteuttava ainesosa. Aloe vera on kosteuttava ja hoitava, eikä kallista. Hyvä vaahtoavuus on myös aina plussaa, vaikka me tiedämmekin, ettei vaahtoavuudella ja pesevyydellä ole eroa. Onhan se kuitenkin helpompi levittää hiuksiin ja päänahkaan, kun se vaahtoaa, eikös vaan. Hydrolysoituja proteiineja tottakai, koska ne muodostavat kalvon hiuksen pintaan. Pieni määrä hajustetta olisi kiva. Noh, tästä voidaan olla toki eri mieltäkin. Hajusteiden kanssa kannattaa olla maltillinen. Säilöntäainetta tottakai, onhan kyseessä kuitenkin pääosin vesipitoinen tuote. Tuskin kukaan haluaa millään homeella päätään pestä?! Lisäksi voimme lisätä samppooseen myös ihania kukkaisvesiä (kukkavesiä,hydrosoleja), kasviuutteita.

Entäpä sitten samppoon paksuntaminen? Suola sopii osalle (glukosidit eivät paksuunnu suolalla). Erilaiset kumit, ksantaanikumi ja guarkumi paksuntavat myös. Natrosol ( Hydroxyethyl cellulose) paksuntaa myös. Ultrapuregel (Sclerotium Gum)  toimii myös paksuntaja (tätä ei löydy Suomesta).
Suolan pitoisuus vaihtelee 1-3 %. Aloita aina pienellä annoksella. Älä ylitä 3 % määrää, sillä suola alkaa toimia päinvastoin mennessään yli "suolakurvin".

Kuinka valita oikeat pinta-aktiiviset aineet samppooseen? Millainen iho ja hiukset sinulla on?
Kuivat, normaalit vai rasvaiset? Kenties jotain siltä väliltä?

Tässä pientä listaa helpottamaan valintaa

Kuiville hiuksille sopivia
* SCI (Sodium cocoyl isethionate)
* Decyl glucoside
* Lauryl glucoside
* Acyl glutamate
* Taurates; (Sodium methyl cocoyl taurate) (Sodium methyl oleoyl taurate)
* Plantapon (Sodium cocoamphoacetate (and) glyserin (and) lauryl glucoside (and) sodium cocoyl glutamate (and) sodium lauryl glucose carboxylat
* Alkyl polyglucoside (Caprylyl/Capryl Glucoside)

Rasvaisille hiuksille sopivia
* DLS (disodium laureth sulfosuccinate)
* Alkyl sulfonate (Sodium C14-17 alkyl sulfonate)
* Olefin sulfonate (Sodium C14-16 olefin sulfonate)
* SCI (Sodium cocoyl isethionate)

Normaaleille hiuksille voit käyttää mitä haluat. :)

Samppoo voidaan valmistaa ns. kylmämenetelmällä. Kuumenna vain vesi 70 asteeseen 20 minuutin ajaksi, ennen kuin lisäät pinta-aktiiviset aineet. Jos käytät jauhemaisia pinta-aktiiveja (esim SCI ja DLS) ne täytyy kuumentaa. Kylmämenetelmällä voit tehdä nestemäisillä pinta-aktiiveilla samppoota.

Muutamia kompastuskiviä. Mikäli käytät paksuntajana kumeja, ne vaativat aikamoisen vispaamisen ja samppoo ei taas kestä lainkaan mitään vispaamista, vaan se vaahdottuu jumalattomasti! (joo, olen kokeillut). Eli jos lisää esim.ksantaanikumia, laita se heti vesiosuuteen ja vispaa kunnolla. Suolaa voi käyttää huoletta vasta loppuvaiheessa, sillä se ei vaadi kovaa vatkausta (haarukka sopii sekoitukseen hyvin).

Coco betaine (Cocamidopropyl Betaine) käytetään ns.toisena pinta-aktiivisena. Se kosteuttaa, lisää ja tukee vaahdonmuodostusta. Voidaan käyttää 4-40 %. Käytän itse yleensä 10-15 % samppoissa.

Tässä helppo samppooresepti;

51,5% vesi
3 % glyseriini
10 % aloe vera
10 % coco betaine
10 % LDS (nestemäisenä)
10 % C14-16 olefin
2 % hydrolysoitu kauraproteeiini
1 % säilöntäaine (ecosafe)
0,5 % ksantaanikumi
2 % panthenol (nestemäinen)



 Ohjeet;

1. Mittaa vesi ja kuumessa 70 asteeseen 20 minuutin ajaksi. Kuumennuksen jälkeen tarkista paino, lisää tarvittaessa vettä (voit keittää vettä mikrossa ja lisätä)

2. Lisää ksantaanikumi ja sekoita, kunnes vesi muuttuu geelimäiseksi.

3. Lisää loput aineet ja sekoita haarukalla hellästi. Yritä välttää vaahtoamista.


Kuinka muokata samppooreseptejä?

Muista, että lopullinen resepti on aina 100 %. Voit käyttää veden tilalla oikeastaan mitä tahansa muuta nestettä osittain tai kokonaan. Esimerkiksi aloe veraa, kukkaisvesiä, mahlaa.
Voit lisätä hydrolysoitu proteiineja enemmän kuin vain yhden, esimerkiksi käytä vaikka kauraa, vehnää ja jojobaa. Tarkista valmistajan määräsuositukset. Käytä säilöntäainetta maksimipitoisuudella.
Käytä erilaisia uutteita, näitä löytyy nestemäisenä ja jauheena.

Tässä muutamat erilaiset reseptit samppoille.

Rasvaisille hiuksille puhdistava samppoo
38 % vesi
10 % coco betaine
10 % SCI
10 % C14-16 olefin
2 % glyseriini
2 % hydrolysoitu lupiiniproteiini
2 % hydrolysoitu kauraproteiini
10 % appelsiinikukkaisvesi
10 % kamomillakukkaisvesi
2 % panthenol
1 % säilöntäaine (ecosafe)
2 % paju-uute
1 % merileväuute

Huom. Tässä on käytetty jauhemaista pinta-aktiiviainetta, joten se vaatii kuumennuksen!!
Valmistus:

1. Lisää vesi, glyseriini, coco betaine, SCI, olefin, kukkaisvedet ja proteiinit samaan astiaan ja kuumenna 70 asteeseen 20 minuutin ajaksi. Sekoita haarukalla, kunnes SCI liukenee.
Käytännön vinkki;sirottele SCI varovasti veteen ja sekoita samalla. Välillä nimittäin on käynyt niin, että kun olen lisännyt SCI suoraan isoina annoksina, se on paakkuuntunut, enkä ole saanut sitä sulamaan.

2. Kuumennuksen jälkeen odota, kunnes lämpötila on alle +45 astetta ja lisää panthenol (nestemäisenä), säilöntäaine ja uutteet. Mikäli käytät jauhemaista panthenolia, lisää se veteen ja kuumenna.

3. Anna jäähtyä rauhassa ja paksunna suolalla. Aloita 0,5-1 % ja lisää varovasti 0,5 % kunnes seos on sopivaa. Jätä samppoo vielä astiaan, älä purkita heti.

Kun käytät suolaa paksuntamiseen, aloita maltillisesti ja lisää maltillisesti. Älä pullota samppoota heti, sillä viskositeetti muuttuu vuorokauden aikana. Kaikki pinta-aktiivit eivät paksuunnu suolalla. (esim.glukosidit)

Uutteita ei myöskään saa lisätä kuumennusvaiheeseen, sillä ne tuhoutuvat. Muista aina tarkistaa lämpötila.

Hoitava ruususamppoo kuiville hiuksille

54 % vesi
10 % ruusukukkaisvesi
10 % coco betaine
10 % SCI


5 %  lauryl glukosidi 
2 % glyseriini
2 % hydrolysoitu lupiiniproteiini

3 % honeyquat
2 % panthenol
1 % säilöntäainetta
1% hajuste esim. Iisoppi eteerinen öljy ja Geranium eteerinen öljy

Valmista samoin kuin edellä. Lisää honeyquat, säilöntäaine ja panthenol, kun lämpötila on alle +45 astetta. Lisää eteerisetä öljyt, kun lämpötila on alle +25 astetta.
Paksunna halutessasi esim.guarkumilla tai ksantaanikumilla.


Joka päiväinen samppoo

64 % vesi
5 % coco betaine
10 % aloe vera
8 % anionisia pinta-aktiiveja (esim.Sodium C14-16 olefin sulfonate, SCI, DLS, sodium methyl cocoyl taurate)
3 % glyseriini
2 % hydrolysoitu proteiini (esim.kaura,lupiini,jojoba,vehnä)
2 % panthenol
3 % honeyquat
0,5-1 % säilöntäaine
0,5- 1 % eteerisiä öljyjä

Tämä ei paksuunnu suolalla, koska pinta-aktiivisia aineita tulee niin vähän. Käytä esim. ksantaanikumia 0,5-1 %. Voit lisätä myös mieleisiä uutteita, muista vähentää tai lisätä vettä tarvittaessa, kun teet muutoksia reseptiin!

Kysymyksiä?! Mikäli joku jäi askarruttamaan, heitä sähköpostilla tai kommentoi tänne. :)



Kommentit