Kosmetiikka voit

Kosmetiikassa käytettyjä voita on paljon, enkä mitenkään voi laittaa infoa kaikista. (en ole itsekään kokeillut kaikkia markkinoilla olevia voita).
Laita tähän yleisimpiä ja niiden ominaisuuksia.

Kaakaovoi: kova rasva. Sisältää steariinihappoa 31-35 %, linoleenihappoa 3 %, oleiinihappoa 34-36 % ja palmitiinihappoa 31-35 %. E-vitamiinia 100-300 mg per kg, E-vitamiinipitoisuus riippuu siitä, missä kaakaovoipuu on kasvanut.  Kaakaovoissa on myös kofeiinia. Kaakaovoin sulamispiste on n.38 astetta. Kaakaovoi soveltuu loistavasti mm.huulirasvoihin, vartalopaloihin, hiustenhoitoainepaloihin,saippuoihin. Kaakaovoi kovettaa tuotteita. (saa esim.huulirasvan pysymään muodossaan mutta pehmenee joutuessaan kosketuksiin ihon kanssa --->lämpö nousee ja kaakaovoi muuttuu nestemäisemmäksi).

Mangovoi: pehmeä rasva. Sisältää palmitiinihappoa 6 %, steariinihappoa 42 %, oleiinihappoa 46 % ja linoleenihappoa 3 %. A- B ja C-vitamiinia. Loistava voi erilaisiin voiteisiin, kosteuttaa ja pehmentää ihoa. Erittäin hyvä normaalille ja rasvaiselle iholle/hiuksille. Ei tunnu iholla yhtä rasvaiselta kuin esim.sheavoi.

Sheavoi: pehmeä rasva. Sisältää palmitiinihappoa 3-7 %, steariinihappoa 35-45 %, oleiinihappoa 40-55 % ja linoleenihappoa 3-8 % sekä E-vitamiinia. Pehmentää ihoa. Sisältää allantoiinia, joka parantaa ja suojaa halkeilevaa, kuivunutta ihoa. Sheavoi vähentää ihon punoitusta. Soveltuu erilaisiin voiteisiin ja hiustenhoitoaineisiin. Jättää iholle rasvaisen tunteen, joten ei ole paras vaihtoehto rasvoittuvalle iholle.
Käyttösuositus:
-voiteet 2-20 %
-hiustenhoitoaineet 1-5 %
-saippuat 3-12 %
-salvat 5-100 %

Avokadovoi: pehmeä rasva. Sisältää runsaasti A- B1-, B2-B5, D ja E-vitamiinia, pantoneenihappoa, kollageeniä ja lesetiiniä. Sopii kaikentyyppisille iholle ja voidaan käyttää kaikissa voiteissa sekä hiustenhoitoaineissa. Loistava öljy mm.hiustenhoitoaineisiin, huulirasvaan. Kosteuttaa ja pehmentää.

 Aloevoi: pehmeä rasva. Sisältää runsaasti A-,B-,C-,E- vitamiinia,foolihappoa, koliinia. Ihoa hoitava ja kosteuttava voi. Aloevoilla on luonnollinen anti-inflammatorisia (eli tulehdusta vähentävä) ominaisuuksia ja se sisältää ligniiniä, joka auttaa muita aineita imeytymään iholle paremmin. Aloevoi sopii sen vuoksi loistavasti eteeristen öljyjen kanssa (auttaa eteerisiä öljyjä imeytymään paremmin).
Aloevoi sopii kaikkiin ihonhoitotuotteisiin sekä hiustenhoitotuotteisiin.
Käyttösuositus:
-voiteet 1-20 %
-hiustenhoitoaineet 1-5 %
-saippuat 3-12 %
-salvat 5-100 %


Kukuipähkinävoi: Hawajilla kasvavista kukuipähkinöistä puristettua. Erinomainen voi kuivalle, halkeilevalle ja hilseilevälle iholle. Sisältää paljon A-vitamiinia, C- ja E-vitamiinia. Se kosteuttaa ihoa, jättää iholle silkkisen pehmeäksi ja kosteuttaa ihoa välittömästi. Erittäin hyvä iholle, joka kärsii hilseilystä, psoriaksiesta, ekseemasta, kuivasta ihosta, akneesta. Loistava myös päänahalle. Voidaan käyttää kaikissa kosmetiikkatuotteissa. Sisältää linoleenihappoa 40 %, palmitiinihappoa 6,5 %, oleiinihappoa 25,5 %, Alfa-linoleenihappoa 25,1 %.

Mantelivoi: valmistetaan hiomalla mekaanisesti mantelipähkinöitä. Mantelivoi kosteuttaa, pehmentää ja sisältää runsaasti mineraaleja, vitamiineja sekä antioksidantteja, proteiineja ja D-vitamiinia. Soveltuu kaiken tyyppiselle iholle. Voidaan käyttää myös suoraan hierontaan. Käyttökohteita ihovoiteet, hiustenhoitotuotteet, saippuat, huulivoiteet, kylpypommit.

Kokumvoi: sisältää steariinihappoa 40-45 %, palmitiinihappoa 5-8 %, oleiinihappoa 40-50 % ja linoleenihappoa 2-4 %. Auttaa ihoa solujen uusiutumisessa, tukee ihon kimmoisuutta, auttaa ihoa paranemaan ja uusiutumaan. Osittain kova rasva. Ei tunnu rasvaiselta iholla, kuten sheavoi. Kokumvoita voidaan käyttää esim.kaakaovoin tilalla, kun tehdään tuotteita. Se sulaa samalla tavoin,kuin kaakaovoi ollessaan kosketuksissa lämpöisen ihon kanssa. Sopii mainiosti huulirasvoihin, vartalovoihin, saippuoihin, kylpypommit. Sisältää E-vitamiinia, eikä tuki ihohuokosia (ei ole komedogeeninen). Sopii kuivalle, karhealle ja kovettuneelle iholle.

Jojobavoi: pehmeä, hieman vahamainen koostumus. Imeytyy nopeasti iholle. Vähentää ihon venymisestä johtuvia arpia, erinomainen rasvaiselle, aknetyyppiselle iholle. Kosteuttaa ja pehmentää hiuksia ja ihoa. Voidaan käyttää saippuoissa, hiustenhoitoaineissa, kasvovoiteissa, vartalovoiteissa, salvoissa. Erinoaminen voi palaneelle ja vaurioituneelle iholle. Jojobavoi  sisältää proteiineja, kivennäisaineita, luonnollista e-vitamiinia sekä erilaisia rasvahappoja. Säilyvyysaika 12-18 kk.

Makadamiapähkinävoi: valmistetaan kovettamalla makadamiapähkinöistä saatu öljy. Se on erinomainen voi kosteuttamaan kuivaa vaurioitunutta ja herkkää ihoa. Sisältää Omega-7 rasvahappoja, palmitoleiinihappoa sekä Omega-9 rasvahappoja. Palmitoleenihappo voi toimia tehokkaana anti-mikrobisena aineena iholla. Makadamiapähkinävoi sisältää myös 3- ja 6- Omega rasvahappoja. Soveltuu vanhentuneelle ja kosteutta janoavalle iholle. Voi on kevyt, eikä tunnu iholla rasvaiselle. Soveltuu ihovoiteiden, hiustenhoitoaineiden, huulirasvojen, saippuoiden ja vartalovoiteiden valmistukseen. Sisältää runsaasti E-vitamiinia.

Cupuacuvoi : Cupuacua voidaan käyttää ihovoiteisiin, huulirasvoihin, salvoihin ja hiusten hoitoaineisiin. 
Sen rasvahappokoostumus stabilisoi voiteita ja sillä voidaan korvata eläinperäinen lanoliini. Cupuacuvoilla on erittäin suuri veden absorptiokyky (imeytymiskyky), yli 200% suurempi kuin lanoliinilla. Se kosteuttaa ihoa ja hiuksia pidättämällä kosteutta, jolloin iho ei pääse kuivumaan. Se soveltuu oivallisesti erilaisiin iho-ongelmiin, sillä on tulehduksia estäviä vaikutuksia ja nopeuttaa ihon paranemista. Se sisältää palmitiinihappoa 9,26 %, palmitoleenihappoa 0,33 %, steariinihappoa 35,68 %, oleiinihappoa 42,95 %, linolihappoa 1,74 %, arakinonihappoa 7,1 %, beheenihappoa 1,8 %, eikoseenihappoa 0,4 %, heptadekaanihappoa (margariinihappo) 0,2 %.
Lisäksi C- ja A-vitamiinia.  


Murumuruvoi: Soveltuu iholle sekä hiuksille. Murumuruvoi sisältää provitamiini-A sekä rasvahappoja. Murumuruvoi sopii erinomaisesti kuiville hiuksille, huulivoiteisiin, ikääntyvälle iholle sekä erittäin kuivalle iholle. Sitä voi käyttää myös ekseemasta, atooppisesta ihottumasta kärsivälle iholle sekä psorias tyyppiselle iholle. Kosteuttaa ihoa tehokkaasti ja pitää sen pehmeänä. Murumuruvoi auttaa pitämään ihon elastisena, siksi se soveltuu todella hyvin anti-age tuotteisiin. Soveltuu usein myös erittäin herkälle ja allergiselle iholle. Sen sanotaan olevan myös anti-komedogeeninen (eli ei tuki ihohuokosten päätä). Sisältää lauriinihappoa 47-48 %, myristiinihappoa 26 %, oleiinihappoa 12-13 %, palmitiinihappoa 6-7 %, steariinihappoa 2-3 %, linolihappoa 2-3 %, kapryylihappoa 1-2 %, kapriinihappoa 1-2 %.
Suositeltu käyttömäärä 1-8 %.

Tucumavoi: Hyvin samanlainen koostumus kuin murumuruvoilla. Erinomainen kiharille hiuksille. Soveltuu kaiken tyyppisille ihoille, myös allergiselle, atooppiselle, akne ja ekseemaiholle. Sitä voidaan käyttää hiustenhoitoaineissa, huulivoiteissa, ihovoiteissa. Kevyt ihotuntuma.
Sisältää kapryylihappoa 0,7-0,8 %, kapriinihappoa 1-2 %, lauriinihappoa 47-48 %, myristiinihappoa 26 %, palmitiinihappoa 6-7 %, steariinihappoa 2-3 %, oleiinihappoa 12-13 %, linolihappoa 2-3 %.

Ucuubavoi: Kova rasva, sisältää myös A- ja C-vitamiinia. Suositeltavaa on käyttää ucuubavoin kanssa muita kasvivoita sekä öljyjä. Se soveltuu kuivalle iholle, akne ja ekseema tyyppiselle iholle. Loistava voi hiustenhoitotuotteille. Voidaan käyttää myös huulivoiteille ja anti-age voiteille, myös saippuaan loistava voi. Tällä voidaan myös korvata mehiläisvahaa, mikäli haluaa vegaanisen tuotteen.
Sisältää palmitiinihappoa 8 %, myristiinihappoa 73-74 %, lauriinihappoa 18-19 %.

Suolavoi (shoreavoi): Voidaan käyttää voiteissa, huulivoiteissa ja hiustenhoitoaineissa. Antaa suojaa myös uv-vastaan (ei kuitenkaan korvaa aurinkovoiteita!), kosteuttaa ja pehmentää ihoa. Suolavoita tuotetaan Intiassa. Suolavoilla voidaan korvata kaakaovoi. Sisältää palmitiinihappoa 2-8 %, steariinihappoa 45-60 %, oleiinihappoa 35-50 %, linolihappoa 6-8 %, arakidihappoa 7-8 %, eikoseenihappoa 0.2-0.3 %.

Kommentit