Mahlasaippua

Pitkään aikaan en ole väsännyt saippuaa. Osittain siksi, että laiskottaa ja osittain siksi, että entisetkin saippuat on vielä käyttämättä. Välillä tuntuu siltä, ettei nämä käyttämällä lopu. :)
Pakastin osoittaa yhä täyteläisyyden merkkejä, joten päätin hieman "tuhota" mahlavarastojani.
En ole koskaan aikaisemmin käyttänyt mahlaa saippuan valmistukseen mutta kertakos se on ensimmäinenkin.

Sain monta kirjavaa ohjetta mutta koska olen jokseenkin laiska, päätin mennä sieltä mistä aita on matalin, eli sulatin pakastetun mahlan ja punnitsin, lisäsin kylmä viileästi joukkoon lipeän ja sekoitin. Kovin oli ruosteenruskean väristä mahlaa. Lämpötila nousi 60 asteeseen, joten jätin lipeämahlan kylmään eteiseen odottamaan.
Sillä aikaa olin jo ehtiny sulatella rasvat. Päädyin käyttämään hamppuöljyä 150 g ihan vain siksi, että satuin ostamaan sitä Punnitse ja säästä kaupasta ja huomasin, että se menee vanhaksi jo huhtikuussa sekä pullon kyljessä luki, että käytettävä 6 viikon kuluessa avattuna. Tätä ei siis kannata tuhlata kosmetiikkaan, sillä en millään ehtisi kuluttaa tuotetta loppuun kuudessa viikossa eikä e-vitamiinin lisäykselläkään päästäisi siihen puolen vuoden säilyvyyteen. Ja koska en tykkää hampun mausta, päätin tuhlata sen saippuaan.

Olen kokeillut monensortin saippuaa, eikä mun naama tykkää siitä vieläkään. Eikä edes kädet. Vaikka kuinka mainostetaan, että saippua on hellä eikä kuivata, niin se kuivattaa silti. Ja kokemuksesta voin sanoa, että rasvaisen ihon hoitoon ei kannata käyttää liian kuivattavaa tuotetta, sillä se saa talirauhaset biletuulelle. :(

Tässäpä teille iloksenne ohje mahlasaippuasta.
Ylirasvoittumis % on 15

190 g mahla
63 g lipeä

150 g hamppuöljy
150 g kookosöljy
50 g mangovoi
100 g ratamoöljy (uutettu oliiviöljyyn)
50 g risiiniöljy

Valitettavasti kuvaohjetta ei ole antaa, kun talosta oli ulkoistettu häiriötekijät (mies ja lapset) eikä näin ollen ollut sopivaa hovikuvaajaa tarjolla. :)

Kuinka valmistin?

1. Punnitse mahla. Punnitse lipeä.
2. Punnitse rasvat ja sulata ne kattilassa.
3. Sekoita lipeä mahlaan ja anna jäähtyä
4. Nosta rasvakattila ulos jäähtymään (meillä ulkoeteinen)
5.Kaada mahlalipeäneste sekoitusastiaan (mulla on sininen muovinen astia) ja perään rauhallisesti sulatetut rasvat.
6.Sekoita sauvasekoittimella, kunnes saavutat kiisselivaiheen (luulin jo, ettei se ikinä saavuta sitä, kun kesti ja kesti...)
7.Lisää mahdolliset tuoksut ja muut mömmöt, mikäli haluat niitä käyttää (savi,siemenet,kuivatut kukat/lehdet)
8.kaada muottiin.

Kuvia laittelen, jahka tuo saippuahalko tuolta jähmettyy ja pääsen sitä leikkaamaan. :)

Kuviaa!!! :)
Hups. Meinasin kirjoittaa, että jäätelö. :D Siis saippua juuri kaadettuna muottiinsa. Kuva vääristää hiukan väriä, oikea väri olisi limenvihreä.

Leikatut palat. Annoin saippuan olla 2 vuorokautta muotissa ja vieläkin se oli tosi tosi pehmeää. Natriumlaktaatti ei siis tekisi lainkaan pahaa tälle saippualle. :) Kuten kuvista näkyy, geeliytyminen oli tosi rankkaa. Saapa nähdä millaista se on käytössä. Tämä saippua saa "levätä" ja kovettua 3-6 kk ennen käyttöä. Käytin myös rankalla kädellä hajustetta, joten tämä saippua todellakin HAISEE!!!

Kommentit