Samppoiden lisäosat

Okei, olen käsitellyt pintapuolisesti pinta-aktiivisia aineita mutta jättänyt vielä varsinaiset aktiiviaineet rauhaan. Tänään perehdytään niihin. (jee!)

Samppoiden valmistuksessa voisi aloittaa siitä, mitä haluat tuotteelta? kiiltoa, syväpesua, paksuutta, vähemmän sähköisyyttä, hoitavuutta? Eri aktiiviaineilla on eri vaikutukset ja eri pesuaineet reagoivat eri tavalla aktiiviaineisiin.

Samppoissa veden voi korvata kokonaan tai osittain aloe veralla, erilaisilla kukkaisvesillä (kukkavesillä). Panthenol, eli kotoisesti B5-vitamiini on loistava lisä kaikkiin ihotuotteisiin, myös samppoissa. Glyseriini lisää kiiltoa ja tuo kosteutta (mutta myös lisää rasvaisuutta jonkinverran), hydrolysoidut proteiinit ovat Suomesta jokseenkin haastavia löytää (kauraa ja vehnää löytyy,muita ei) mutta loistavia hiustenhoitotuotteissa!! Hoitavat aineet, kuten honeyquat, kevyet öljyt ovat myös oivallisia samppoissa. Uutteet (extract) ja eteeriset öljyt sopivat myös samppoisiin.

Joka päiväiseen samppooseen pinta-aktiiviset ainemäärä on 8-15 %. Syväpuhdistavaan voit käyttää 30-35 %. Ns. perussamppoo (ei joka päivä käytettäväksi) sopii 20-30 %.
Tässäkin on hyvä katsoa ensin hiuslaatua ja sitten vasta miettiä sopivaa määrää. Itselläni on todella rasvainen hiuslaatu (ja koko keho), joten liian vahvasti pesevä saa ihoni tuottamaan lisää talia ja näin oravanpyörä on valmis.
Hyvin harvalla on ns.hyväkuntoiset normaalit hiukset (ei värjäyksiä, permanenttejä, kuumia rautoja jne.) Jos sinulla taas on todella kuivat hiukset, niin liian vahvat pesuaineet taas kuivattavat ja vaurioittavat hiustasi lisää.

Lisäämme siis aktiiviaineita tuotteisiimme, koska haluamme hiuksiimme jotain, esim. kiiltoa ja hoitavuutta.

Samppoita voi tehdä nestemäisiä sekä kiinteitä. Samppoopala ei tässä tapauksessa siis ole lipeästä valmistettua saippuaa!


Aloitetaan aktiiviaineista;

Hydrolysoidut proteiinit 
 (kaura)
Käyttömäärä 1-5 %, keskimääräinen käyttömäärä 2 %. Loistava kosteudensäilyttäjä, antaa hiuksille silkkisen tunteen, soveltuu kaikille hiustyypeille, erityisesti rasvaisille hiuksille. Se on vesiliukoinen, imeytyy siis veteen, glyseriiniin ja pinta-aktiivisiin aineisiin muttei alkoholiin tai öljyihin, joten lisää se aina vesifaasiin. Kauraproteiinilla on korkeampi molekyylipaino, joten ei ole yhtä läpitunkeva kuin silkki tai phytokeratiini, joten se on hoitavampi ja parempi kalvomuodostaja kuin muut proteiinit.

(Silkki)
 Silkkiproteiineja on erilaisia; nesteenä, jauheena, alhainen molekyylipaino, korkea molekyylipaino. Silkin molekyylipaino on tärkeää, koska alempi molekyylipaino todennäköisesti läpäisee ihon ja hiuksen pinnan ja toimii kuten kosteudensäilyttäjä. Tämä tarkoittaa sitä, että sillä on hyvä kosteudensäilytyskyky ja se vetää kosteutta itseensä. Silkki sopii mainiosti kuivalle ja hyvin kuivalle iholle/hiuksille. Jos sinulle on pörröiset hiukset, silkki todennäköisesti saa hiuksesi enemmän pörröisemmäksi. Käyttömäärä 0-3 %. Se on vesiliukoinen, imeytyy siis veteen, glyseriiniin ja pinta-aktiivisiin aineisiin muttei alkoholiin tai öljyihin, joten lisää se aina vesifaasiin.

(Quinoa, Kvinoa)

Kvinoa on loistava kalvonmuodostaja, joka auttaa kosteuttamaan hiuksia ja parantaa kiiltoa. Se antaa hiuksille silkkimäisen tunteen ja saa ne näyttämään hyvinvoivalta. Se sisältää 8 välttämättömiä aminohappoja, joilla on korkea kysteiini, lysiini ja kystiini pitoisuus. Se on hoitavampi proteiini kuin esim.silkki ja kaura. Kvinoa soveltuu myös loistavasti ihotuotteisiin. Se auttaa muodostamaan suojaavan kalvon iholle, korjaa ihoa sekä sitoo kosteutta. Soveltuu loistavasti kuivalle ja atooppiselle iholle. Se rauhoittaa ärsynyttä ihoa ja pehmentää niin ihoa kuin hiuksiakin. Käyttömäärä ihotuotteisiin 0,5-5 % hiustenhoitotuotteisiin (myös samppoo) 1-10 %. Se on vesiliukoinen, imeytyy siis veteen, glyseriiniin ja pinta-aktiivisiin aineisiin muttei alkoholiin tai öljyihin, joten lisää se aina vesifaasiin.



Yleistä hydrolysoiduista proteiineista

Ne ovat humektantteja (kosteudensäilyttäjä), pehmentäviä aineita ja kalvonmuodostajia. Niitä tarvitsee käyttää todella vähän ollakseen toimivia. Niillä saat tuotteisiisi loistavia ominaisuuksia pienellä määrällä, joten miksi jättäisit ne pois?! Omissa tuotteissani ole käyttänyt 2 % määrää. Voit käyttää samppoissa enemmän kuin yhtä proteiinia, esim 2 % hyd.kauraproteiinia ja 2 % hyd.lupiiniproteiinia.
Luonnonkosmetiikassa käytämme vain kasvien proteiineja, vaikka olemassa on myös eläinperäisiä hydrolysoituja proteiineja.
Proteiinien molekyylipaino voi olla alhainen tai korkea. Mitä pienempi molekyylipaino proteiinilla on, sitä paremmin se tunkeutuu ihoon ja hiuksiin. Suurempi molekyylipaino taas antaa paremman kalvonmuodostuksen ihon tai hiuksen pintaan.
Samppoissa ne vakauttavat vaahtoa, lisäävät liukkautta, tekevät vaahdosta kermaisempaa. Ne voivat myös vähentää anionisen pinta-aktiivin ihoärsytystä, joten ne ovat hyviä torjumaan ihon kuivumista.

Lisää valitsemasi hydrolysoidut proteiinit vesifaasiin!

Panthenol (eli B5-vitamiini)

B5-vitamiini on humektantti, kosteuttaja ja pehmentäjä. Käyttömäärä 2-5 %. B5-vitamiini on vesiliukoinen läpinäkyvä, tahmainen neste. Se saa hiuksesi kiiltämään ilman rasvaista tuntua (mitä glyseriini voi tehdä rasvaisille hiuksille). Se voi läpäistä hiuksen pinnan ja tuoda kosteutta sekä lisätä hiuksen taipusuutta ja vähentää takkuisuutta. Hiukset selviävät paremmin harjauksesta, tuulesta ja muista rasituksista, joita hiuksiin kohdistuu. Lisäksi se voi antaa hiuksillesi lisää tuuheutta.

Kukkaisvedet

Voit korvata osan vedestä kukkaisvesillä (tai kokonaan).

Uutteet (eng.extract)

Näitä on vaikea löytää Suomesta. (sangen ärsyttävää!) Voit lisätä erilaisia uutteita hiustenhoitotuotteisiisi. Mitä tuotteita? No riippuu taas siitä, mitä haluat valmiilta tuotteelta?
Itse suosin rasvaiselle iholle/hiuksille sopivia uutteita, kuten rosmariini, timjami, siankärsämö, laventeli, vihreä tee, kamomilla ja kurkku. Ulkomaalaisista verkkokaupoista löydät näitä uutteita enemmän ja isomman valikoiman (paras tähän asti on ollut jenkkiläinen; http://www.formulatorsampleshop.com  mutta esim.englannista Aromantic:ilta löytyy kiva valikoima).  Käyttömäärä riippuu tuotteesta mutta yleisesti sanottuna nestemäinen uute 5 % ja kuivattu 0,5 %. Tarkista tuotteen myyjältä tarkka käyttömäärä! Uutteet ovat yleensä hintavia/kalliita, joten käyttömääräsuositusta kannattaa noudattaa ja aloittaa ensimmäisillä kerroilla pienellä määrällä.
Ulkomaalaisia uutteita on erilaisia. Ne on voitu uuttaa öljyyn, glyseriiniin,veteen taikka erilaisiin muihin sekoituksiin (kuten esim. buteeniglykoli-vesiseokseen).

Uutteet lisätään loppuvaiheeseen (kun lämpötila on alle +45 astetta)!

Öljyt 

Samppoisiin voidaan lisätä myös kevyitä öljyjä.

Eteeriset öljyt

Mikäli lisäät samppooseen eteerisiä öljyjä, kannattaa lisätä myös polysorbaatti-20. Näiden suhde on1:1, eli jos lisäät eteeristä öljyä 2 % lisää myös polysorbaatti-20 2 %.
Miksi? Noh, ensinnäkin eteeriset öljyt tekevät samppoosta samean, toisekseen ne ovat öljyjä ja vesi ja öljyhän ei itsekseen yhdisty, joten emulgaattoria tarvitaan. Eteerisissä öljyissä kannattaa muista se, että ne lisätään vasta sitten, kun lämpötila on alle +25. Muussa tapauksessa saat niistä vain tuoksut talteen ja vaikuttavat aineet menetetään.

Glyseriini

Glyseriini on humektantti ja sitä voidaan käyttää samppoissa. Rasvaisille hiuksille tosin jättäisin sen pois, sillä se voi lisätä rasvaisuuden tuntua hiuksissa. Natriumlaktaatti on myös humektantti ja loistava rasvaiselle iholle mutta valitettavasti samppoissa se menee hukkaan, sillä se ei kiinnity hiukseen samalla tavalla kuin glyseriini vaan huuhtoutuu pois, joten se olisi hukkaan heitettyä rahaa samppootuotteissa! Glyseriini myös lisää vaahtoa ja sen paksuutta samppoissa.
Glyseriini on vesiliukoinen, joten lisää se vesifaasiin! Käyttömäärä 1-5 %, yleisin käyttömäärä 3 %.

Eli mitä lisäämme samppooseemme?  Aloitetaan yksinkertaisella ohjeella;

15 % pinta-aktiivinen aine (esim.DLS)
15 % toinen pinta-aktiivinen aine (esim. coco glukosidi)
10 % aloe vera
3 % glyseriini
2 % hydrolysoitu proteiini
10 % coco betaine
64 % vesi

2 % panthenol
5 % nestemäinen uute
1 % hajuste
1 % säilöntäaine

Reseptimuutokset;
*voit korvata veden kukkaisvesillä/aloe veralla
Esim. 10 % laventelikukkaisvettä, 10 % taikapähkinäkukkaisvettä, loput 54 % aloe veraa
* Voit käyttää enemmän kuin yhtä hyd.proteiinia
Esim. 2 % vehnäproteiinia, 2 % kauraproteiini ja 2 % lupiiniproteiinia
*Voit jättää hajusteen kokonaan pois tai käyttää eteerisiä öljyjä
Esim. 0,5 % eteerinen öljy ja 0,5 % polysorbaatti-20
Kun teet muutoksia reseptiin, muista aina laskea, että lopputulos on 100 %. Vähennä aina vedestä (tai aloe verasta/kukkaisvesistä, jos olet käyttänyt niitä veden tilalla).

Kuinka samppoo valmistetaan?

Tavallisesta voiteesta poiketen, samppoon voi valmistaa myös n.kylmämenetelmällä. Eli sinun ei tarvitse kokkailla koko keitosta, jotta saat samppoon onnistumaan. :)
Suurin osa samppoiden valmistusaineista sisältää jo säilöntäaineita, joten lämmitys ja kuumennus ei ole tarpeen. Mutta esim. SCI on jauhemuodossa ja se vaatii lämmityksen, jotta sulaa. Samoin kuin DLS, jota voidaan käyttää jauhe- tai nestemuodossa. Nestemuoto ei tarvitse lämmitystä mutta jauhemuoto tarvitsee.
Älä koskaan käytä vesijohtovettä!! Mikäli teet samppoon kylmämenetelmällä, kuumenna tislattu vesi 70 asteeseen 20 minuutin ajaksi ja anna veden vähän jäähtyä. Sekoita kaikki muut aineet keskenään (nestemäiset pinta-aktiivit) ja lisää lopuksi hiukan haalentunut/lämmin vesi. Sekoita hellästi, ei vatkausta, sillä kuplien muodostus ei ole se pääasiassa tässä. Mikäli samppoo vaahtoaa ja kuplii paljon, sen purkittaminen on huomattavasti haastavempaa!

Voit käyttää suolaa tai ksantaanikumia samppoon paksuntamiseen. Suolassa kannattaa olla varovainen ja aloittaa pienellä määrällä (maksimi 3 %). Kun samppoosi on sekoitettu ja olet valmis sakeuttamaan sitä, aloita varovasti lisäämällä esim. 1 % (tai jopa 0,5 %) suolaa. Kaada suola seokseen ja sekoita varovaisesti. Anna olla hetki ja tarkista viskositeetti. Jos tuote on edelleen liian vetelää, lisää suolaa 0,5 %. Älä siis ylitä 3 % suolalla sakeuttamisessa.
Olen huomannut, että suolalla sakeuttaessa samppoon viskositeetti näkyy lopullisesti vasta n.vuorokauden kuluttua. Ja muista ehdottomasti pitää jonkin sortin kirjaa kokeiluistasi!! Koska valmista käyttömäärää ei voi sanoa ilman kokeilua, on hyvä pitää kirjaa siitä, kuinka paljon olet käyttänyt suolaa ja mihin pinta-aktiiviaineisiin. (suola ei siis muuta kaikkien pinta-aktiivien viskositeettiä, hyvä esimerkki on glukosidit)

No entäs sitten kuumamenetelmä??

1. Kaada vesi, aloe vera, kukkaisvedet, glyseriini, hydrolysoidut proteiinit, coco betaine, pinta-aktiivit ja lämmitä ne 70 asteeseen 20 minuutin ajaksi. Anna jäähtyä.
2. Kun seos on alle +45 astetta, lisää B5-vitamiini, säilöntäaine, uutteet.
3. Kun lämpötila on alle +25 lisää polysorbaatti-20 ja eteerinen öljy.
4. Lisää sakeuttaja (suola, ksantaanikumi) ja sekoita varovasti.

Olen tehnyt myös niin, että olen lisännyt ksantaanikumin veteen ihan ensimmäiseksi ja kuumentanut ne, jonka jälkeen lisännyt muut aineet. Henkilökohtaisesti en kauheasti tykkää ksantaanikumista, koska se tekee tuotteesta enemmän geelimäisen. Makuasia, josta voidaan kiistellä. :D 



Kommentit