Öljyuutokset

Öljyuutteet ovat helppoja myös aloittelijalle. Juu,kunhan muistaa muutaman kikan.
Mikäli haluat välttyä erehdyksiltä,suosittelen vahvasti käyttämään kuivattuja yrttejä. Jos muistat mitä olen sanonut vedestä,et kysy enempää. Siellä missä on vettä,on myös lisääntymismahdollisuus, koskee myös bakteereja.
Aloitetaan öljyistä. Hyvät uutosöljyt ovat kevyitä ja sisältävät paljon E-vitamiinia. Luomulaatuiset ja kylmäpuristetut ovat oivallisia. Kannattaa myös valita hajuton tai lähes hajuton öljy.
Loistavia öljyjä ovat mm.

-safloriöljy
-manteliöljy
-seesamiöljy
-saksanpähkinäöljy
-auringonkukkaöljy

Itse suosin pääosin auringonkukkaöljyä.se on edullista ja sitä on joka kaupassa.toinen vahva suosikkini on manteliöljy.

Luonto on mahtava paikka, se tarjoaa meille kaikkea.Itseltäni meni tämä kesä hiukan sivusuun.Tarkoitus oli kerätä luonnosta vaikka mitä yrttejä mutta tuli pari muuttujaa.

Mitä yrttejä voisi uuttaa? Ei tarvitse tyytyä pelkkiin yrtteihin. Esimerkiksi kuusenkerkkiä voi uuttaa.
Yleensä yrteistä uutetaan maanpäälliset osat mutta onpa tuota tullut uutettua pajunkuortakin. :)
Myös kasvien siemenistä voi tehdä uutoksia. (mm.Nokkonen). Mikäli teet uutetta kasvien juurista, siemenistä ja kuoresta, kannattaa niitä hieman murskata, jotta vaikuttavat aineet pääsevät imeytymään öljyyn.

Uutettuja öljyjä voi tehdä kahdella tapaa; nopeasti tai hitaasti.
Hitaasti uuttaminen tarkoittaa sitä, että otat öljyä ja yrttejä ja annat niiden olla purkissa 1-2 viikkoa.
Nopea uutos taas tarkoittaa sitä, että uutat öljyn vesihauteessa tai uunissa. Lämpötila ei saisi ylittää 50 astetta, hyvä uutoslämpötila on 35-38 astetta.
Seuraavassa kuvasarjassa on tehty nopea uuttaminen vesihauteessa;
Valitse sopiva uutosastia ja haluamasi yrtti. Tässä tapauksessa valitsin kehäkukan.

Kaada valitsemasi öljy yrttien päälle niin, että ne peittyvät kokonaan sen alle. Tässä on valittuna auringonkukkaöljy. (se on kevyttä ja suhteellisen pitkä säilyvyysaika)

Kuva kehäkukista, jotka peittyvät kokonaan auringonkukkaöljyyn.

Valitse sopiva kattila, mihin laitat uutosastian. Kandee kyllä eka heivata vanha ruoka pois ja pestä kattila ennen käyttöä!!! xD


Laita vettä (puhtaaseen!) kattilaan ja kattila liedelle. (sähköhella käy vallan mainiosti! :) )

Nosta öljyuutosastia vesihaudekattilaan.

Öljyuutos alkuvaiheessa. Huomaa, ettei vesi saa olla missään kosketuksessa öljyseokseen!

Puulämmitteisessä hellassa on se huono puoli, ettei sitä voi laittaa pois päältä tai pienentää lämpöä. Siksi on hyvä tarkkailla lämpömittarilla, ettei lämpö nouse liian korkeaksi.
Uuta öljyä ja yrttejä n.1,5-2 tuntia.

Kun uutosaika on lopussa, anna seoksen jäähtyä 30-60 minuuttia. Ota öljyuutosastia pois kattilasta ja kuivaa se hyvin. Yhtään vettä ei saa joutua öljyuutokseen!!!
Sideharso on loistava siivilä öljyuutoksen siivilöimiseen. Kun öljyseos on jäähtynyt on aika siiviöidä tuotos.

siivilö viilentynyt öljyuutos. Tässä käytetty harsoa (vähän iso, tosin).

Kaada öljyseos harson läpi alla olevaan astiaan.

Pullota lopuksi öljyuutos, nimeä ja merkitse ainakin päivämäärä, yrtti jota uutit sekä öljy, jota käytit uuttamiseen.

Valmis öljyuutos kannattaa säilyttää viileässä ja valolta suojattuna. Jääkaappi on paras säilytyspaikka uutosöljyille ja ylipäänsä kaikille avatuille öljyille.



Kommentit