Wannabe kosmetiikkafirmat

Viikonloppuna tuli selailtua yhden suntoista verkkokauppaa läpi. Matkaan napsahti myös muutama höpöhöpö-luonnonkosmetiikkatuotteita markkinoiva ja myyvä verkkokauppa.
Ensin se lähinnä huvitti, sitten ärsytti ja lopuksi oikeastaan ihan ketutti kunnolla.
Luonnonkosmetiikka on alati nouseva trendi ja sillä ratsastetaan välillä todella härskisti.

Henkilökohtaisesti inhoan verkkokauppoja, jotka lupaavat myydä haluamaani tuotetta mutta myyvätkin sitten jotain ihan muuta. Hyviä muutamia esimerkkejä oli ihonhoitoaineissa ja pesutuotteissa. Verkkokauppa markkinoi itseään suurilla sanoilla Luontaistuotteiden erikoisliike tai luonnonkosmetiikkaa. Lähempi tarkastelu tuotteiden INCI-luetteloa, paljasti ettei kyseessä ollutkaan oikeasti luonnonkosmetiikkaa. Vähän sama kuin myisi sokeritonta coca-colaa, jossa kuitenkin olisi "vähän" sokeria mukana.

Otetaan ensimmäinen esimerkki. Verkkokauppa nimeltä luontaistuotejasmin. Vilaus luonnonkosmetiikka osastoon näyttää aluksi todella lupaavalle. Kunnes sitten tsekkaat muutamat tuotteet läpi ja huomaat, että ne sisältävät tuotteita, joita ei "sallita" luonnonkosmetiikassa.
Esimerkiksi tuote Regulat Skin Energy Mousse  sisältää propylene glycolia, joka on synteettinen tuote, johdettu maaöljystä. Luonnoskosmetiikassahan ei saanut käyttää petrokemiallisia tuotteita.

Tulee väkisinkin vähän vihainen ja petetty olo. Entäpä, jos en olisi valveutunut ja INCI-tietäväinen ja ostaisin tuotteen, jonka luulisin olevan 100 % luonnonkosmetiikkaa. Vähän sama kun tekisin vegaaniystävälleni illallisen käyttäen kuitenkin kalaa, koska se ei ole mielestäni lihaa. Voisi muuten olla entinen ystävä se, eikä enää niin vegaani. :D

Toinen verkkokauppa, joka harrastaa myös pientä silmänkäännettä on jurliquel. Tässä pitääkin muistaa, että luonnollinen ja luonnonkosmetiikka onkin ihan eri käsitteitä, joita eivät samat säännöt päde. Tätähän ei välttämättä tavispulliainen muista (enkä ees minä!). 
Esimerkkinä Sandalwood Shampoo. Lähempi tarkastelu toi esille kahta eri PEG valmistetta. PEG:t on pannassa myöskin luonnonkosmetiikassa.

Entäpä sitten synteettisesti valmistetut peptidit, kuten esimerkiksi temppelikyynmyrkky, jota käytetään anti-age (suomeksi ryppyvoiteet) tuotteissa. Osa verkkokaupoista luokittelee ne automaattisesti luonnonkosmetiikaksi. Tokihan se on hienoa, ettei tarvitse eläintä käyttää raaka-aineen hommaamiseen mutta onko se enää luonnonkosmetiikkaa, jos tarvittava raaka-aine kasvaa laboratorion koeputkessa?!

Nämä ovat taas niitä veteen piirrettyjä viivoja ja haamurajoja. Kannattaa silti pitää ne tuntosarvet koholla. Ja tuote, joka lupaa liian hyvää ollakseen totta, on useimmiten täynnä pelkkää lupausta.

Kommentit