Alkoholiuutokset

Uuttaminen ei ole vaikeaa, joskin aikaa vievää puuhaa se saattaa joskus olla. Alkoholi on erinomainen liuotin, joka sopii kasvin eri osille. Tosin joskus alkoholi-sanassa on ikävä kaiku. "ethän sä sitä voi käyttää, kun siinä on alkoholia". Niin. Kuten sanottua, se on kelvollinen liuotin ja säilöntäaine samassa. Kokeiles tehä tujakka tee ja jätä se viikoks pöydälle. Eipä tee hirveemmin mieli latkia teetä, jossa kasvaa vihertävää karvaa. Toisin kuin alkoholi, jonka voi jättää huoneenlämpöön, eikä tarvitse pelätä vihreää karvoitusta. Joskus unohdetaan se tosiasia, että alkoholi myös haihtuu. Ota muutama tippa alkoholiuutosta (tinktuuraa) ja tipauta kiehuvaan veteen 30 sekunniksi. Voit poistaa alkoholin yrttiuutoksestasi ja nauttia, ilman humalan pelkoa.

Öljyuutokseen verrattuna alkoholiuutokseen sopivat myös tuoreet yrtit ja niiden osat. Alkoholiuutteiden säilyvyys on yleensä vuosia. Suosittelen käyttämään tummia lasisia pulloja. Ei koskaan muovipulloja (alkoholi on edelleen liuotin, myös tässäkin suhteessa!).
Kaikki yrtit eivät säilytä parhaita puoliaan edes alkoholissa vuosia, vaan vaativat uuden uutoksen joka vuosi.

Tuoreesta yrtistä valmistettu alkoholiuute:

Ota 1 osa (grammoina) yrttiä 2 osaan (dl) vahvaa (80-90 %)alkoholia. Eli
1:2  alkoholi 80 %. Pirtu, pontikka, sprii sopisi tähän kuin nyrkki silmään mutta niiden hankinta on tehty laittomaksi, joten paras mihin voimme tyytyä on Viro. Eli ei muuta kuin laivalle ja takas autolastillinen viru valgeaa. Noin niinku esimerkiksi. Kandee sit muuten olla hyvät selitykset tullissa viinalastien kanssa.... :D :D

Käytännöllisempi esimerkki äskeisestä selostuksesta:

100 g tuoretta yrttiä
2 dl 80 % alkoholia

Ota lasipurkki, laita yrtit pohjalle ja kaada viinaa päälle. Anna uutoksen olla pimeässä 2-4 viikkoa.
Seuraavaksi siivilöi yrtit pois, pullota uudelleen ja nimeä. Ihan ehdoton on nimeäminen, mitä yrttiä käytit, kuinka paljon, alkoholin vahvuus ja määrä. Sekä tietty päiväys. Itselläni on kokonainen vihko tätä varten. Kirjaan joka sivulle erikseen aina uuden uutoksen. Nykyisissä pulloissa on enää etikettinä numero, jolloin voin tarkistaa uutoksen kirjastani.

Kuivatusta yrtistä valmistettu alkoholiuute:

Ota 1 osa (grammoina) yrttiä 5 osaan (dl) vahvaa (60 %) alkoholia. Eli 1:5 alkoholi 60 %.

Eli:
100 g kuivattua yrttiä
5 dl 60 % alkoholia

Samat metodit kuin tuoreenkin yrtin kanssa.

Tarkista aina, että alkoholi todellakin peittää yrtit allensa. Hometta ei ole tarkoitus uuttaa. Äläkä missään tapauksessa käytä niitä muoviastioita.
Entäpä, jos sinulla ei ole innostusta Viron reissulle?! Noh, marssihan alkoon ja nappaa pullo vaikka supisuomalaista vodkaa (pöytäviinakin käy pahimmassa tapauksessa). Yrtithän voi aina kuivata. Joten ongelma ratkaistu. Jos sinulle ei ole 60 % viinaa, myös 40 % viina käy kuivattuun yrtteihin.

No miksei sitten 80 % viinaa kuivatulle yrtille? Lainaan tähän ihastuttavan Henriette Kressin sanoja:
Kuivatussa kasvissa on n.10-15 % vettä. Jos käytät siihen 80 % alkoholia, saat vain  alkoholiliukoiset aineet kasvista, mutta vesiliukoiset ovat ainakin yhtä tärkeitä. Siksi parasta alkoholiuutetta kuivatusta kasvista saa, jos käyttää noin 60 % alkoholia, jossa siis on noin 40 % vettä.


                                          Kuvassa tuoreista yrteistä valmistettua tinktuuraa.

Kommentit