surfactant eli pesevät ainesosat

Surfactant olisi suomennettuna pinta-aktiivinen aine. Itse inhoan tuota sanaa, sillä se ei varsinaisesti kerro aineesta yhtään mitään. Suomentaisin sanan itse pesutensidiksi, joka sekään ei ole paras suomennos. Pesuaine, näin raakana sanottuna. Ehkä me ymmärrämme tätä sanaa parhaiten. :D

Samppoissa ja suihkusamppoissa/geeleissä sekä kasvojen pesuaineissa monesti käytetty aine. SLS:hän on näistä se "mörkö", jota kaikki kavahtavat. Lyhykäisyydessään voidaan pesuaineet jakaa neljään eri ryhmään;

* Anionic
* Non-anionic
* Amphoteric
* Cationic
Suomeksi:
*Anioni(nen)
*Ioniton
*Amfoteerinen
*Kationi (nen)

No mitä hittoa nuo sitten oikein tarkoittavat? Aloitetaan ensimmäisestä. Anionic on siis englantia ja tarkoittaa, että pesuaine on negatiivisesti varautunut. Cationic tarkoittaa, että pesuaine on positiivisesti varautunut. Amphoteric on kumpaakin. Se voi olla positiivisesti tai negatiivisesti varautunut, riippuen ympäristön pH:sta. :D Hih, joko menitte sekaisin? Itse menin taas sekaisin. Englanninkieliset termit ja niiden idea on minulle selkeä mutta menen ihan sekaisin, kun pohdin näitä enemmän ja yritän suomentaa niitä parhaani mukaan.

Kun haluamme valmistaa esim.samppoota, emme voi käyttää vain yhtä pesuainetta. Ai miksi? No kokeilepa tehdä pullataikinaa ilman hiivaa. Ei toimi käytännössä. Samoin on pesuaineiden laita. Yksinään ne eivät toimi tai tuo haluttua lopputulosta lopputuotteeseen. Kyse on siis kemiasta. (joo, älkää kysykö multa mitään kemiasta, mä mitään tiiä, mullahan oli yläasteen kemian numero 5...)

Se mitä pesuainetta käytämme, riippuu aivan siitä millainen hiustyyppisi on. Toiset pesuaineet puhdistavat enemmän, toiset vähemmän. Osa reagoi suolaa, osa ei. Jne.

Pesuaineiden paksuntaminen voi olla aikamoinen yhtälö. Koska luonnonkosmetiikassa emme voi käyttää perinteisiä paksuntamisaineita, joudumme väkisinkin pohtimaan asiaa ankaremmin. Ksantaanikumi on hyvä, sillä se käy lähes kaikkiin tuotteisiin mutta se tekee tuotteesta enemmän geelimäisen, kuin paksumman. Saman tekee muutekin kumit.  Hydroxyethyl Cellulose on vähän sama juttu, tekee lopputuotteesta enemmän geelimäisen kuin paksumman. Lisäksi se vaatii todella vahvan sekoituksen, jotta sekoittuu ja paksuntaa tuotetta, mistä muodostuu taas vaahtoavuusongelma samppoissa. Suola on loistava paksuntaja mutta valitettavasti se ei käy kaikille samppoille. Suolassa pitää myös muistaa se, että yli 3 % suolaa saa tuotteen muuttumaan taas nestemäiseksi. Käyttösuositus suolalle on 1-3 %. Parhaiten löydät sopivan käyttömäärän itse testaamalla.
Juuri äsken lueskelin erästä artikkelia, missä mainittiin perunajauho samppoiden paksuntamisessa. Itse en ole tätä vielä kokeillut mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

Listaan tässä osan aineista ja niiden "sisällöstä";

Cocamidopropyl betaine: Amphoteric. Humektaani, eli kosteuttava ainesosa. Käytetään usein samppoissa ns.toisena "pesuaineena". Lisää vaahtoavuutta, on hellävarainen, vähentää hiusten sähköisyyttä. Ph 5-7. Muuttaa samppoon viskositeettia. Vaahtoaa todella herkästi, joten samppoiden tekemisessä ei saa vatkata voimakkaasti. Oma lyhennys tälle on coco betaine.

Sodium C-14-16 olefin sulfonate: Anionic. Helposti vaahtoava, pesuteho kohtalainen, mieto. Vaikea saada paksuuntumaan suolalla. Kovassa vedessä vähemmän hellävarainen. Soveltuu hyvin normaalille ja rasvoittuvalle hiuksille. Hyvä emulgaattori. Oma lyhennys tälle on C14-16. Käyttömäärä 10-30 %

Sodium cocoyl isethionate (SCI):  Anionic. Myydään jauheena. Ärsyttää hengitysteitä hengitettynä (kokeiltu on). Vaahtoaa hyvin. Hellävarainen ja mieto iholle. Soveltuu hyvin normaalille ja rasvaiselle hiuksille. Sulaa parhaiten coco betainen tai DLS:n kanssa. Jättää iholle kermaisen ja kosteuttavan tunteen. Paksuntaa samppoota. Lyhennys SCI.

Disodium laureth sulfosuccinate (DLS):  Anionic. Nestemäinen tai jauheena. Soveltuu herkälle iholle, mieto. Loistava rasvaisille hiuksille. Vaahtoaa hyvin.  Stabiili kovassa vedessä. pH 6. Käyttömäärä 10-32 %. Paksuuntaminen suolalla hankalaa. Lyhennys DLS.


Decyl Glucoside: Non-ionic. Tahmea keltainen neste. Hellävarainen pesuteho, hyvä vaahtoavuus. Soveltuu herkälle iholle. Se on täysin biohajoava. Käyttömäärä 2-40 %. Ei paksuunnu suolalla. Ksantaanikumia voidaan käyttää paksuntamiseen. Emäksinen pH 7-9.5, kannattaa tarkistaa lopputuotteen pH. Hyvä emulgaattori. Toimii hyvin kovassakin vedessä.

Cocamide DEA: Non-ionic. Muodostaa hyvän vaahdon ja stabilisoi vaahtoa. Loistava emulgaattori. Samentaa lopputuotetta (eli et saa tällä aikaiseksi kirkkaita samppoita). Emäksinen pH 9.5-11. Tarkista lopputuotteet pH ennen käyttöä. Ei paksuunnu suolalla. Loistava aine kylpyvaahtoihin sekä suihkusamppoisiin. On hellävarainen iholle mutta voi aiheuttaa ihoärsytystä korkeissa käyttöpitoisuuksissa. Käyttömäärä 1-10 %.

Joo, tiedetään. Tässä ei ole kaikkia pinta-aktiiveja, joita voidaan käyttää samppoissa sun muissa. Lisäilen niitä kyllä pikku hiljaa. ;)


Kommentit