Säilöntäaineet


Säilöntäaine ei ole mörkö luonnonkosmetiikassa. Sitä tarvitaan sellaisiin tuotteisiin, mihin on yksinkertaisesti pakko lisätä sitä, jotta tuottaja voi taata turvallisen käytön kuluttajille. Se on sitten ihan toinen juttu, MILLAISTA säilöntäainetta käytetään. 

Milloin sitten sitä säilöntäainetta tarvitaan tuotteessa? Kaikki tuotteet, mitkä sisältävät vettä, tarvitsevat ehdottomasti säilöntäainetta. Vedettömät tuotteet (kuten se huulirasva) eivät tarvitse säilöntäaineita mutta esim.purkissa oleva vedetön kuorintavoide voi joutua kosketuksiin veden kanssa silloin, kun työnnät märät sormesi purkkiin kauhoaksesi sieltä ainetta. Tälläisiin tuotteisiin kannattaa sisällyttää säilöntäaineita, ellet sitten käytä tuotetta hyvin hyvin ripeästi. Mikäli teet tuotteen, joka sisältää vettä tai muita pilaantuvia ainesosia, voit jättää säilöntäaineen pois, jos käytät tuotteen mahdollisimman pian ja säilytät sitä viileässä, kuten jääkaapissa. Tällöin voi minimoida mahdollinen pöpöjen kasvu.

Oikean säilöntäaineen löytäminen

Kaikki säilöntäaineet ovat hiukan erilaisia. Niillä on erilaiset toimintamekanismit ja käyttökohteet.
Myynnissä olevat säilöntäaineet sisältävät käyttötarkoitukset ja määrät. Niitä kannattaa noudattaa.
Voit myös tarvittaessa käyttää eri säilöntäaineiden comboa.
HUOM! Fenoksietanolia ei lueta luonnokosmetiikan säilöntäaineeksi, olen listannut sen tähän siksi, että sitä kuitenkin käytetään laajasti kotikosmetiikassa.

Listaan tähän joitakin säilöntäaineita ja niiden ominaisuuksia;

Optiphen
INCI: Phenoxyethanol (and) Caprylyl Glycol
Käyttömäärä 0,75-1,5 %. Lisätään loppuvaiheessa. Soveltuu vesipohjaisiin ja vedettömiin (kuten kuorintavoiteisiin) tuotteisiin. Ei ole riippuvainen tuotteen pH:sta.
Ei suositella pinta-aktiivisia aineita sisältäviin tuotteisiin. Täysin vesipohjaisiin tuotteisiin täytyy lisätä polysorbaattia.

Optiphen ND
INCI: Phenoxyethanol (and) Benzoic Acid (and)  Dehydroacetic Acid
Käyttömäärä 0,2-1,2 %. Voidaan lisätä missä tahansa vaiheessa. Ei sovellu vedettömiin tuotteisiin.

Optiphen Plus
INCI: Phenoxyethanol (and) Caprylyl Glycol (and) Sorbic Acid
Käyttömäärä 0,75-1,5 %. Voidaan lisätä veteen ennen kuumennusta. Ei sovellu vedettömiin tuotteisiin. Toimii hyvin tuotteissa, joissa on pH 6 tai alle.

Geogard Ultra
INCI: Gluconolactone (and) Sodium Benzoate
Käyttömäärä 0,75-3 %. Ei sovellu vedettömiin tuotteisiin. Toimii parhaiten tuotteissa, joiden pH on 3-6. HUOM. Tästä on hiukan ristiriitaista tietoa liikenteessä. Eräs käyttäjä sanoo, että tämä säilöntäaine ei pidä tuotetta hyvänä, jos pH on  3,5 - 6,5. Itse en ole tätä testannut. Jos käytät tätä tuotteessasi, tee mikrobiologinen testi tuotteellesi, jos säilytät sitä enemmän kuin 6 kk.

Ecosafe
INCI:  Benzyl alcohol (and) Dehydro Acetic acid (and) Sorbic acid and Benzonic acid
Käyttömäärä 0,5-1 %.  Toimii parhaiten tuotteissa, joiden pH on 3-6.5. Lisää tuotteeseen, kun lämpötila on alle +38 astetta. Ei sovellu vedettömiin tuotteisiin.

Cosgard
INCI: Dehydroacetic acid (and) Benzyl alcohol
Käyttömäärä 0,2-1 %. Heikko homeen torjuntaan, kannattaa lisätä 0,5 % Sodium Benzoatea.
ECOCERT-sertifioitu. Toimii parhaiten tuotteissa, joiden pH on 2-6.Voit lisätä tuotteeseen missä vaiheessa tahansa. Vesiliukoinen, joten ei vedettömiin tuotteisiin.

Kaliumsorbaatti (HUOM! Kaliumsorbaatin käyttötiedot ovat erilaiset eri lähteistä, tarkista aina valmistajan käyttöohjeet!)
INCI: Potassium sorbate
Käyttömäärä 0,15-0.3 % yksinään tai 0,1-0,2 % toisen säilöntäaineen kanssa.Tehokas säilöntäaine homeeseen, hiivaan ja bakteereihin. Toimii parhaiten tuotteissa, joiden pH on 2-6.5. Soveltuu käytettäväksi myös vedettömiin tuotteisiin. Lisää tuotteeseen alle +38 asteessa.

Lopuksi haluaisin muistuttaa, että E-vitamiini ei ole säilöntäaine, vaikka se hidastaakin öljyjen eltaantumista. Se on antioksidantti.



Kommentit